Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Νέα δομή στις Ε.Δ. με μείωση θέσεων ανωτάτων

Περιορίστηκαν, στο πλαίσιο της Νέας Δομής Διοίκησης και της Νέας Δομής Δυνάμεων, οι θεσεις των αντιστρατηγων -και ομοιοβαθμων - των Ενοπλων Δυναμεων, την κατανομη των οποιων σε θεσεις ευθυνης ενεκρινε σημερα το ΚΥΣΕΑ.
Συγκεκριμενα περιορίστηκαν κατά δύο οι θέσεις των Αντιστρατήγων με την κατάργηση της θέσης του Διοικητή του Α’ Σώματος Στρατού, καθώς το Α’ Σώμα Στρατού διατηρεί μεν την ιστορική του ονομασία αλλά μεταπίπτει σε επίπεδο Μεραρχίας και την συνένωση της ιδιότητας του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού με την ιδιότητα του Β’ Υπαρχηγού ΓΕΣ.

Στο πλαίσιο της ίδιας πρακτικής δεν καλύφθηκαν όλες οι νομοθετημένες θέσεις Αντιπτεράρχων και Αντιναυάρχων. Έτσι στην Πολεμική Αεροπορία πέραν του Αρχηγού ΓΕΑ διατηρούνται δύο θέσεις Αντιπτεράρχων Ιπταμένων και μία θέση Αντιπτεράρχου Μηχανικού και στο Πολεμικό Ναυτικό πέραν του Αρχηγού ΓΕΝ, διατηρούνται δύο θέσεις Αντιναυάρχων Μαχίμων και μία θέση Αντιναυάρχου Μηχανικού.

Επίσης στο πλαίσιο της Νέας Δομής Διοίκησης, καταργούνται οι δύο θέσεις Υπαρχηγών ΓΕΕΘΑ (Υπαρχηγός Επιτελείου και Υπαρχηγός Στρατηγείου), καθώς με τον ν. 3883/2010 προβλέπονται πλέον μία θέση Υπαρχηγού και μία θέση Επιτελάρχη. Επειδή ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ προέρχεται την περίοδο αυτή από την Πολεμική Αεροπορία, την θέση Υπαρχηγού καταλαμβάνει Αντιστράτηγος και τη θέση του Επιτελάρχη καταλαμβάνει Αντιναύαρχος.

1 σχόλιο:

  1. Στέλιος Καστραντάς9 Μαρτίου 2011 - 10:46 μ.μ.

    Οι Θέσεις Αντιστρατήγων θα πρέπει να είναι το πολύ τέσσερις (4) με μία νέα αντίληψη περί Δομής Δυνάμεων.Ανάλογα θα πρέπει να μειωθούν και οι υπόλοιπες θέσεις ανωτάτων.Ένας"Καποδίστριας" στο Στρατό με μόνο κριτήριο την Απειλή και χωρίς κομματικούς υπολογισμούς για το λεγόμενο πολιτικό κόστος θα αποτελούσε ίσως την ιδανική Στρατηγική και οικονομικά συμφέρουσα λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή