Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

400 άρματα μάχης ,Abrams για τον ελληνικό στρατό από τις ΗΠΑ.

Υπέρ της απόκτησης 400 αρμάτων μάχης M1A1 Abrams, τα οποία παραχωρούν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα τάσσεται το ΓΕΣ.
Τα άρματα μάχης παραχωρούνται δωρεάν από τις ΗΠΑ . Μετά από πολύμηνες επαφές μεταξύ των ελληνικών και αμερικανικών στρατιωτικών αρχών (με δεδηλωμένη την επιθυμία των τελευταίων για την χορήγηση των αρμάτων), το Γενικό Επιτελείο Στρατού απέστειλε Επιστολή ενδιαφέροντος (LoR: Letter of Request) για να διασφαλιστεί η δωρεάν παραχώρηση των συστημάτων ως πλεονάζον πολεμικό υλικό (EDA: Excess Defence Articles). Το αίτημα που απεστάλη, περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατηγορίες κύριου πολεμικού υλικού:

400 άρματα μάχης M1A1 Abrams εξοπλισμένο με πυροβόλο L44 των 120 χιλ.


Ήδη οι αμερικανικές αρχές έχουν γνωστοποιήσει στις αρμόδιες ελληνικές τη διαθεσιμότητα 1000 αρμάτων του τύπου εκ των οποίων οι αρμόδιες επιτροπές του ΓΕΣ μετά από επιτόπου επιθεώρηση θα επιλέξουν τα 400 που βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Στο αίτημα παραχώρησης περιλαμβάνεται και η προμήθεια εξομοιωτών όπως επίσης και βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων, συλλογών εργαλείων για τη συντήρηση και λοιπών υλικών υποστήριξης. Η παραλαβή των αρμάτων, θα δώσει την δυνατότητα να αντικατασταθεί όλο το πεπαλαιωμένο αρματικό Υλικό (Μ48 Α5 MOLF, Μ60 Α1) και με το πυροβόλο των 120 χιλ. αλλάζει δραματικά τις ισορροπίες στον Έβρο και στα Νησιά.

225 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113A2.


Τα οχήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αριθμητική ενίσχυση και αντικατάσταση παλαιότερων οχημάτων του ιδίου τύπου (Μ113Α1) για τις ανάγκες του μηχανοκίνητου πεζικού αλλά των λοιπών όπλων ελιγμού και υποστήριξης μάχης των μονάδων εκστρατείας.

106 τεθωρακισμένα οχήματα-αντιαρματικοί καταστροφείς Μ901Α2 Improved TOW Vehicle (ITV).


Τα οχήματα αυτά θα προστεθούν στα 292 που ήδη διατηρεί σε υπηρεσία ο Ελληνικός Στρατός και θα χρησιμοποιηθούν για την προικοδότηση των Λόχων Υποστήριξης (ΛΥΤ) των μηχανοκίνητων ταγμάτων πεζικού επιφέροντας σημαντική αναβάθμιση των αντιαρματικών δυνατοτήτων τους και αυξάνοντας την ισχύ πυρός τους.


Όλα θα παραχωρηθούν σε κατάσταση «where is, as is» («όπου είναι, όπως είναι») και όπως στην περίπτωση των αρμάτων μάχης θα επιλεγούν μετά από επιτόπια επιθεώρηση αρμοδίων επιτροπών του ΓΕΣ. Το μόνο κόστος που θα επιφορτιστεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι το κόστος μεταφοράς από τις ΗΠΑ.

Αν και η ακριβής κατάσταση των αρμάτων μάχης δεν είναι γνωστή, υπάρχει αισιοδοξία ότι ο Ελληνικός Στρατός θα μπορέσει να αποκτήσει με μηδενικό κόστος αν όχι στο σύνολο τους επιθυμητούς αριθμούς τουλάχιστον σημαντικές ποσότητες από τους ανωτέρω τύπους.

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=4477

1 σχόλιο:

  1. Να μην είμαστε τόσο ευκολόπιστοι με αυτού του είδους τις προσφορές. Εδώ πρέπει να ληφθεί υπόψη αυτό που λέει ο λαός ότι "το τυρί το βλέπεις τι φάκα την είδες;".Έχουμε πικρή εμπειρία ως Στρατός από τις περιβόητες παραλαβές στρατιωτικού υλικού από την πρώην Ανατολική Γερμανία όπου φορτωθήκαμε με μεγάλο κόστος μεταφοράς όλα τα παλιοσίδερα μεταξύ των οποίων και τα περιβόητα αντιαεροπορικά συστήματα ΟSA/AK που δεν μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε γιατί δεν υπήρχαν τα χίλια δύο και όταν τα μάθαμε διαπιστώσαμε ότι αναγνώριζαν τα Ελληνικά Αφη ως εχθρικά μιας και το σύστημα αναγνώρισης στόχου ήταν συμβατό με εκείνο των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας.ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν γιατί το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πάντα η όποια αποδοχή μεταχειρισμένου υλικού πρέπει να ξεκινάει από την άρνηση εκτός και εάν η μελέτη αποδοχής που πρέπει να ξεκινάει από το κόστος μεταφοράς ,ανταλλακτικών ,πυρομαχικών,εκπαίδευσης,περιβάλλοντος κ.λ.π. και να καταλήγει στο κόστος απόσυρσης αποδείξει ότι η αποδοχή είναι συμφέρουσα. Εδώ πρέπει να πούμε ότι κάποιες διεθνείς ή ελληνικές μεταφορικές εταιρείες ήδη θα έχουν αρχίσει να λαδώνουν τους διάφορους. Να λοιπόν γιατί θα πρέπει η διεύθυνση προμηθειών να γίνει Ανεξάρτητη Αρχή υπαγόμενη στον Πρόεδρο της Βουλής.Ας αφήσουμε λοιπόν τα πυτεχνήματα του τσάμπα γιατί εδώ το τσάμπα ίσως αποδειχθεί πολύ ακριβό με ελάχιστο όφελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή