Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Νταβούτογλου: «Δεν μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε στη... δική σας ΑΟΖ»!

Ένας "διασκεδαστικός" Νταβούτογλου εμφανίστηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική έκδοση του CNN μιλώντας για την κρίση της Ν.Α. Μεσόγειο και τις κυπριακές γεωτρήσεις.
Απατώντας σε ερώτηση σχετικά με την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην ανατολική Μεσόγειο, ο Νταβούτογλου ανέφερε συγκεκριμένα ότι «όλοι πρέπει να ξέρουν ότι η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι χώρος όπου μπορεί να στριμωχθεί η Τουρκία».

«Ως κράτος με τις μεγαλύτερες ακτές, δεν θα επιτρέψουμε τη στάση ορισμένων χωρών να θεωρούν ότι στα διεθνή ύδατα ισχύει ο δικός τους λόγος», τόνισε, προσθέτοντας ότι τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας σχετίζονται με μία περιοχή από τη διώρυγα του Σουέζ μέχρι τον Ινδικό ωκεανό.
Πάλι καλά δηλαδή που δεν είπε μέχρι και τον Eιρηνικό ωκεανό...
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, με την ανεξάντλητη φαντασία του, επισήμανε ακόμη ότι κάθε κίνηση που θα περιορίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, είναι πλήγμα και εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, συμπληρώνοντας ότι ο καθένας πρέπει να έχει υπ΄ όψιν του τα χωρικά του ύδατα. «Δεν μπορούν να κάνουν μονομερείς επεμβάσεις σε χώρους, πέραν των χωρικών υδάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Σε χώρους πέρα των χωρικών υδάτων»!
Εδώ το θράσος του νεο-Οθωμανού είναι πρωτοφανές: Έχει την απαίτηση από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και από οποιαδήποτε άλλη χώρα –βλ. Ελλάδα- που έχει ή προτίθεται να ανακηρύξει ΑΟΖ να παίρνει την άδεια από την Τουρκία πρώτα για να προχωρά σε αξιοποίηση των φυσικών της πόρων. Τέτοιες απαιτήσεις ούτε οι Κλίνγκον στο Σταρ Τρεκ δεν είχαν...
Στο θέμα των κυπριακών γεωτρήσεων, εδώ ο Νταβούτογλου –βλέποντας την πραγματικότητα- έκανε φανερά ένα βήμα πίσω, αφήνοντας τις ρητορείες για βομβαρδισμούς της εξέδρας ή για ένοπλη αστυνόμευση της περιοχής των γεωτρήσεων από το τουρκικό Ναυτικό λέγοντας "εάν οι Ελληνοκύπριοι προχωρήσουν θα τρυπήσουμε και εμείς".
«Η Κύπρος ή θα γίνει ενιαίο κράτος που σημαίνει ότι οι Ελληνοκύπριοι θα περιμένουν να υπάρξει λύση και να αξιοποιήσουν από κοινού ό,τι τους ανήκει, ή οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να πουν το εξής: Η περιοχή αυτή μου ανήκει και κάνω ό,τι θέλω. Εάν είναι έτσι, τότε κι εμείς υπογράφουμε τη συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας, με αποτέλεσμα να βαθύνει ακόμη περισσότερο η απόσταση των δύο κρατών».
Ωστόσο, συνέχισε, «εάν κάποιοι λένε ότι οι περιοχές αυτές είναι η αυλή μας και θα κάνουμε ό,τι θέλουμε, τότε κι εμείς έχουμε το δικαίωμα να προβούμε σε βήματα που θα δείξουν ότι αυτό δεν είναι σωστό». Σώπα...
«Εάν η ελληνοκυπριακή διοίκηση επιμείνει, τότε θα υπογραφεί η συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχόμενων. Είθε η ελληνοκυπριακή διοίκηση, αντί να προκαλεί, να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε μαζί μία δίκαιη ειρήνη», πρόσθεσε. Δηλαδή τα δικά σας δικά μας και τα δικά μας δικά μας.
Κατά τα άλλα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε τα φληναφήματα περί ειρηνικής συνύπαρξης, λέγοντας ότι η χώρα του επιθυμεί να γίνει η ανατολική Μεσόγειος «περιοχή ειρήνης και σταθερότητας».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου