Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Το "κουτί της Πανδώρας" στους εξοπλισμούς,όλοι το θέλουνε κλειστό.

Τις τελευταίες ημέρες η φημολογία,οι διαρροές και η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος περίσσεψαν. «Κάποιος θα πάει φυλακή». Αυτό λένε διάφοροι «κύκλοι» κυβερνητικοί.Αμέσως μετά το ξανασκέφτονται βέβαια και το «διορθώνουν» λέγοντας ότι «πρέπει κάποιος να πάει φυλακή».Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η επιχείρηση «κάθαρση» περιλαμβάνει υποτίθεται και το χώρο των εξοπλισμών. Ανάμεσα στους 17 πολιτικούς τα οικονομικά στοιχεία των οποίων ερευνά το ΣΔΟΕ,υπάρχουν και πρώην υπουργοί Άμυνας. Μέχρι που θα φθάσει η «κάθαρση» στο χώρο των εξοπλισμών; Άντε το πολύ,πολύ μέχρι τα τηλεοπτικά παράθυρα των δελτίων των οκτώ. Μέχρι εκεί που δεν «πονάει» δηλαδή.

Γιατί το λέμε αυτό;Τα «ύποπτα» εξοπλιστικά προγράμματα είναι πολλά. Κατά τον πρώην ΓΔΕ Β.Βασιλάκο ,είναι όλα και έχουν υπογραφεί από διαφορετικούς υπουργούς. Αλλά όχι μόνο απ΄ αυτούς.Υπάρχουν λοιπόν οι εξής ,λογικές νομίζουμε σκέψεις.

Όλες οι μεγάλες αγορές εξοπλισμών πέρασαν από το ΚΥΣΕΑ, φέρουν υπογραφές πρωθυπουργών και δεκάδων υπουργών ,διαφορετικών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Μπορούσε ένας υπουργός Άμυνας από μόνος του να πάρει τη τελική απόφαση για μία μεγάλη προμήθεια; Όχι.

Να τη «φωτογραφήσει» ,να την υποδείξει ως άκρως ανγκαία και επείγουσα; Ναι,με τις απαραίτητες εισηγήσεις στρατιωτικών.

Μπορούσε να την «οδηγήσει» σε μία συγκεκριμένη επιλογή; Μέχρι κάποιο σημείο,αλλά όχι να την «κλειδώσει» ως βέβαιη.

Πάντα οι αγορές πολλών δισεκατομμυρίων έπρεπε να έχουν τη σφραγίδα  και του ΚΥΣΕΑ. Οι όποιες επιλογές γίνονταν με κριτήρια που είχαν να κάνουν με το διπλωματικό παιχνίδι που προσπαθούσε να παίξει η εκάστοτε κυβέρνηση. Συνεπώς ήταν λογικό και απαραίτητο να έχει τον τελικό λόγο για την επιλογή κάποιου οπλικού συστήματος, ο εκάστοτε πρωθυπουργός , το στενό του επιτελείο και φυσικά το ΚΥΣΕΑ.Το πόσο έλεγχε ο καθένας, το κόστος και τις λεπτομέρειες κάθε αγοράς είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

Δεν πρόκειται για απλές εκτιμήσεις. Είναι γεγονότα. Το 1999 το υπουργείο Άμυνας πρότεινε να αγοράσουμε F-15. Όλοι ήταν βέβαιοι μέχρι την ημέρα της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ ,όταν προς γενική κατάπληξη και των υπουργών που συμμετείχαν,αποφασίστηκε η αγορά των F-16.

To 2005,ούτε ο Α/ΓΕΑ, δεν γνώριζε ότι θα γινόταν αγορά μαχητικών αεροσκαφών.

Η «λύση» της πώλησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά με την ταυτόχρονη παραγγελία τεσσάρων υποβρυχίων –υπόθεση ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ- ήταν κεντρική κυβερνητική επιλογή.

Που θέλουμε να καταλήξουμε; Ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου κανένας από τα δυο μεγάλα κόμματα δεν επιθυμεί πραγματικά να ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας» των εξοπλισμών. Το προτιμούν κλειστό,ώστε να μην χρειαστεί κανείς να δώσει εξηγήσεις για παραλείψεις στοιχειωδών κανόνων ελέγχου των συμβάσεων αγοράς εξοπλισμών και εξασφάλισης των εθνικών συμφερόντων. Το δόγμα «προσέχουμε που βάζουμε την υπογραφή μας» ,τους αφορά όλους.

Γι΄ αυτό σας λέμε.Μην περιμένουμε πολλά από τη «κάθαρση» στην άμυνα.
http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=6&art_id=2550

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου