Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Νέο «πινγκ πονγκ» για το Λιμενικό

Aλλαγές έρχονται και πάλι για τις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος και αρκετών άλλων υπουργείων και φορέων, καθώς 14 μήνες μετά τις εκλογές επιχειρείται, για τέταρτη φορά, ανακατανομή αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε πέντε υπουργεία.
Η κυβέρνηση προωθεί, για ακόμα μία φορά...
 σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο ανακατανέμονται πάλι διάφορες αρμοδιότητες ανάμεσα στα υπουργεία Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Προστασίας του Πολίτη και Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.
Το σχέδιο ΠΔ θα χρειαστεί τροποποιήσεις, σύμφωνα με υποδείξεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με γνώμονα τις κυριότερες νομοθετικές αλλαγές, ανακατατάσσονται ανάμεσα στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Θαλασσίων Υποθέσεων οι αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό διαφόρων διευθύνσεων και υπηρεσιών, αλλά και του Λιμενικού με βασικό κριτήριο την αστυνόμευση, καθώς όλα τα σχετικά ζητήματα υπάγονται στο Προστασίας του Πολίτη, ενώ όσα δεν συνδέονται με την αστυνόμευση ανατίθενται στο Θαλασσίων Υποθέσεων.
Με βάση την επεξεργασία του σχεδίου ΠΔ από το ΣτΕ, πρέπει να γίνουν νέες διορθώσεις σε προβληματικές και ασαφείς ρυθμίσεις. Οριακά ανεκτές από πλευράς νομιμότητας κρίνονται μεταβατικές διατάξεις που προβλέπουν ότι διάφορες υπηρεσίες θα εξυπηρετούν για 1 έτος ταυτόχρονα και τα δύο υπουργεία (Προστασίας Πολίτη - Θαλασσίων Υποθέσεων), καθώς και ότι ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός τους θα εξυπηρετεί διπλά.
Ωστόσο, προβληματική κρίνεται η διάσπαση του Γραφείου Εσωτερικών Υποθέσεων ΥΕΝ σε δύο μονάδες στα αντίστοιχα υπουργεία και το ΣτΕ τονίζει ότι πρέπει να γίνει οργανική μονάδα σε μόνο ένα υπουργείο και μεταβατική ρύθμιση για το άλλο.
Με κριτήριο την αστυνόμευση περνούν στο Προστασίας του Πολίτη η Γ.Γ. Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας και το Λιμενικό Σώμα με όλες τις υπηρεσίες και όλο το προσωπικό του κατά οργανικές θέσεις και ειδικότητες. Επίσης, περνούν στο ίδιο υπουργείο διάφορες διευθύνσεις του πρώην ΥΕΝ, όπως προσωπικού Λιμενικού Σώματος, Λιμενικής Αστυνομίας, Οικονομικών Υπηρεσιών, Ασφάλειας, επιχειρησιακών μέσων και τμήματα έρευνας - διάσωσης, πρόληψης - αντιμετώπισης της ρύπανσης, ηλεκτρονικών - τηλεπικοινωνιακών μέσων και συστημάτων θαλάσσιας κυκλοφορίας κ.λπ.
Τι υπάγεται στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων
Στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων περνούν η Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής (με τις αρμοδιότητες που είχε πριν μεταφερθεί στο υπουργείο Οικονομικών) και διάφορες διευθύνσεις του πρώην ΥΕΝ, όπως Θαλασσίων Συγκοινωνιών, Ναυτικής Εργασίας, Εκπαίδευσης Ναυτικών, Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, Επιθεώρησης Πλοίων, Παλλαϊκής Αμυνας κ.λπ.
Διάφορες διευθύνσεις που ανακατανέμονται (π.χ. Οικονομικών, Πληροφορικής, Προμηθειών, Κτιριακών Εγκαταστάσεων) θα εξυπηρετούν για ένα έτος ταυτόχρονα και τα δύο υπουργεία, μέχρις ότου συσταθούν νέες σε κάθε υπουργείο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ (EΘΝΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου