Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Συνταξιοδοτικά Θέματα Στρατιωτικών

Σύμφωνα με την παράγραφο 10γ του άρθρου 1 του αρχικού σχεδίου νόμου «Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις, Ενιαίο Μισθολόγιο-Βαθμολόγιο και άλλες Διατάξεις Εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015», στις εξαιρέσεις από τη μείωση του 40% του τμήματος της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1000€, είχαν συμπεριληφθεί οι απόστρατοι που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και έχουν αποστρατευτεί αυτεπάγγελτα.

Μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτη, η οποία υιοθετήθηκε και κατατέθηκε τροπολογία του σχετικού άρθρου από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο και εν τέλει συμπεριλήφθηκε ανάλογη διάταξη στο ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο από τη Βουλή των Ελλήνων, προστέθηκαν και οι απόστρατοι που έχουν συμπληρώσει 35 έτη συντάξιμης υπηρεσίας.
Με τα σημερινά δεδομένα ο συνολικός αριθμός των αποστράτων, που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους ανέρχεται σε 11.130 άτομα, από τους οποίους οι 2.717 είναι αυτεπάγγελτα αποστρατευθέντες και οι 2.951 έχουν συμπληρώσει 35 έτη συντάξιμης υπηρεσίας.
Η ευνοϊκή ρύθμιση αφορά συνολικά 5.668 άτομα, όπου συμπεριλαμβάνονται Ιπτάμενο προσωπικό, προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων/Κατηγοριών (Καταδρομείς, Αλεξιπτωτιστές, Βατραχάνθρωποι, Ναρκαλιευτές, Πυροτεχνουργοί, Μονάδων παραμεθορίου κ.λ.π.), και κρίθηκε αναγκαία προκειμένου αποφευχθεί αναιτιολόγητα άνιση μεταχείριση προσωπικού όμοιας υπηρεσιακής κατάστασης, ως προς την προέλευση, τη σταδιοδρομία και τα έτη υπηρεσίας τους.
Πρόσφατα καθιερώθηκε ειδική εισφορά 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων των Δημοσίων Υπαλλήλων υπέρ του ταμείου επικουρικής ασφάλισής τους (ΤΠΔΥ), ενώ για όσους δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΠΔΥ η εισφορά αποδίδεται στον ΟΑΕΔ. Με ανάλογη πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο σχετική διάταξη, σύμφωνα με την οποία η προαναφερθείσα ειδική εισφορά των στρατιωτικών, αντί του ΟΑΕΔ, θα αποδίδεται πλέον στα Μετοχικά Ταμεία.
Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου αποφευχθεί διάκριση των στρατιωτικών σε σχέση με τους ασφαλισμένους Δημοσίους Υπαλλήλους στο ΤΠΔΥ, καθότι ανάλογα προβλήματα βιωσιμότητας και ρευστότητας αντιμετωπίζουν και τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, με κυριότερα αυτά του Μετοχικού Ταμείο Στρατού. Η εν λόγω ρύθμιση θα αποφέρει επιπλέον έσοδα 20.000.000 ετησίως.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, έχοντας υπόψη τις ιδιομορφίες και τις δυσμενέστερες συνθήκες της προγενέστερης απασχόλησης και προσφοράς των αποστράτων, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον  Υπουργό Οικονομικών, με σκοπό την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους στο βαθμό των δυνατοτήτων της τρέχουσας Δημοσιονομικής κρίσης.

http://www.mod.mil.gr/el/enimerosi/anakoinosis-typou/5041-syntaxiodotika-uemata-stratiotikvn.html

5 σχόλια:

  1. Έχουμε και λέμε 11.130 -2717-2951=5568

    Τώρα 11.130-5568=5562 εναπομείναντες που από τις κρατήσεις που θα τους γίνονται θα σωθεί το κράτος, το έχεις λίγο αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από πολύ πρόχειρους υπολογισμούς το συνολικό ΕΤΗΣΙΟ όφελος για το κράτος είναι περίπου 10 εκατ ευρώ, το οποίο συνεχώς θα μειώνεται αφού κάθε χρόνο συνάδελφοι θα συμπληρώνουν το 55ο έτος και θα εξαιρούνται.
    10 εκατ ευρώ, όταν χαρίζονται εκατοσταριές εκατομύρια σε Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες, δεκάδες εκατομμύρια σε τράπεζες, σε μέγαρα μουσικής και φυσικά 12 εκατ ευρώ είναι μόνο το λειτουργικό κόστος του νεσύστατου γραφείου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης του Βενιζέλου.
    Απόλυτα διχαστική και διαχωριστική η τακτική που ακολουθήθηκε.
    Συνεχίζουμε κανονικά.
    Δεν καταπίνουμε τίποτα.
    Δεν παραμυθιαζόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην αρχή μας χώρισαν σε ιδιωτικούς και δημοσίους εργαζόμενους. Μετά σε συνταξιούχους πάνω των 60 και κάτω των 60. Μετά σε πάνω των 55 και κάτω των 55. Κατόπιν σε αυτούς που αποστράτευσε η υπηρεσία και αυτούς που έφυγαν με αίτησή τους.Έγινε ανεπιτυχής απόπειρα για το "σπάσιμο του ομφάλιου λώρου" μεταξύ εν ενεργεία και αποστράτων. Τώρα σε πάνω των 35 συντάξιμων και κάτω των 35. Πολλοί οι διαχωρισμοί, διαφορετική η μεταχείρηση, διαφορετικά κατά συνέπεια τα "αιτήματα" και οι επιμέρους στόχοι, με ένα και μόνο σκοπό: να μας απομονωσουν σε μικρές μικρές ομάδες, με μικρή δυνατότητα αντίδρασης και να μας χτυπούν ανελέητα. Διαχωρίζουν "το πεζικό από τα άρματα" που λέγαμε στην τακτική. Δεν πέφτουμε στην παγίδα του αδικου για τους 5 χιλιάδες συναδέλφους μας "ουφ τη γλυτώσαμε οι πάνω των 35". Ήδη από την Παρασκευή, οι παπαγάλοι διαρρέουν νέα μέτρα. Άν γλυτώσαμε τώρα 100 ευρώ, πιστέψτε με σε λίγο δεν θα έχει καμία σημασία.

    Ανχης ε.α. Μιχαήλ Τσιγγερλιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στέλιος Καστραντάς24 Οκτωβρίου 2011 στις 9:59 π.μ.

    Έχω την εντύπωση ότι με κάποια πληρέστερη προσέγγιση του θέματος από την ΓΔΟΣΥ και πειστικότερη ενημέρωση του υπουργού, σύμφωνα με την αναγραφόμενη παραπάνω επιχειρηματολογία, είναι δυνατόν να αποκατασταθεί η αδικία και η τιμωρία που επιχειρείται αναδρομικά σε βάρος συναδέλφων οι οποίοι με τα δεδομένα που ίσχυαν το χρόνο που αποφάσισαν για δικούς τους πολλοί σοβαρούς λόγους να υποβάλλουν αίτηση αποστρατείας, ήσαν απολύτως νόμιμοι. Πιστεύω απόλυτα ότι οι συνάδελφοι που αποφάσισαν να υποβάλλουν αίτηση αποστρατείας μετά 25,30,34 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας ,στην συντριπτική τους πλειοψηφία, το έπραξαν από λόγους ευθιξίας και σε βάρος του προσωπικού τους συμφέροντος. Το παραπάνω αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι συνάδελφοι αυτοί στο σύνολό τους δεν έγιναν πλούσιοι μετά την αποστρατεία τους, αλλά αγωνίστηκαν και αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τα προς το ζειν και να αντιμετωπίσουν τα πολύ δύσκολα οικονομικά τους προβλήματα με πολύ κόπο και ιδρώτα. την άλλη μεριά, οι παραπάνω συνάδελφοι με την απόφασή τους αυτή και τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτή, προβλημάτισαν έντονα τόσο την εκάστοτε στρατιωτική όσο και πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ με αποτέλεσμα να διορθωθούν πολλά κακώς κείμενα και συμβαίνοντα στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Πιστεύω λοιπόν ακράδαντα ότι για την άρση της αδικίας θα πρέπει να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις. Εξ΄'οσων εξ άλλου προκύπτει φαίνεται να υπάρχει η πολιτική βούληση. Εκείνο που μένει είναι η σωστή ενημέρωση γιατί έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΟ Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ??
    ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΟ??

    ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΙΣΤΕΥΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΧΑΜΗΛΟΦΩΝΑ ΟΤΙ ΤΩΡΑ ΑΝΗΣΥΧΗΣΑΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΒΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΡΑΓΚΟΦΟΝΙΑΔΕΣ??

    ΜΑΖΙ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ .ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΔΟΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΩΣΙΛΟΓΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΡΟΥΘΟΥΝΙ.
    ΑΛΛΩΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΚΑΤΕΧΟΜΕΘΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΑΛΑΙΟ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΤΗΣ 10 ΕΤΙΑΣ ΤΟΥ'80.

    ΕΓΕΡΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΗΘΙΝΑ ΜΑΣ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΣ.
    ΤΩΡΑ ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΩΣΙΛΟΓΟΥΣ.

    ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΕΦΑΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή