Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

«Καίγονται» για τα πετρέλαια της Κύπρου οι Αμερικανοί σύμφωνα με το WikiLeaks

ΣΕ ΕΠΤΑ διαβαθμισμένα έγγραφα από τις αμερικανικές πρεσβείες της Λευκωσίας και της Άγκυρας, τα οποία έρχονται στη δημοσιότητα μέσω των WikiLeaks, αποκαλύπτονται το ισχυρό ενδιαφέρον των Αμερικανών για τα πετρέλαια στην Κύπρο, αλλά και οι απαιτη­θείς των Βρετανών να μην πλησιάσουν οι γεωτρήσεις στις βάσεις τους, ώστε να δημιουργηθεί θέμα παραμονής των βάσεών τους στην Κύπρο.
Στα έγγραφα αυτά φανερώνονται η στάση και οι απειλές της Άγκυρας, πώς επενέβησαν οι Ισραηλινοί και ο ρόλος που έπαιξε η αμερικανική εταιρία Noble Energy, η οποία θα πραγματοποιήσει τις γεωτρήσεις από 1ης Οκτωβρίου στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Τα απόρρητα αμερικανικά έγγραφα αφορούν την περίοδο οπό τον Αύγουστο του 2008 και φτάνουν έως τον Ιούλιο του 2009, με πληροφόρηση για την ανάληψη της δουλειάς από τη Noble Energy. Τα έξι από τα επτά έγγραφα αποκαλύπτει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

0 προηγούμενος Αμερικανός πρέσβης σιη Λευκωσία Ρόλαντ Σλίκερ εκφράζεται με μεγάλη δυσπιστία ως προς την προώθηση διαδικασιών έρευνας και εξόρυξης κοιτασμάτων από την Κύπρο, ενώ ο διάδοχός του κ. Φρανκ Ούρμπανσικ αποστέλλει τηλεγραφήματα στην Ουάσιγκτον με ακριβώς αντίθετο περιεχόμενο, μέχρι τη στιγμή που ενεπλάκη η αμερικανική εταιρία Noble Energy.

0 Αμερικανός πρέσβης ενημερώνει, επίσης, ότι «μη τεκμηριωμένες πληροφορίες δείχνουν ότι ενδέχεται να υπάρχουν έξι με οκτώ δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο (ή αντιστοιχία οε φυσικό αέριο) με μία συνολική αξία των 400 δισ. δολαρίων», ενώ τόνιζε ότι η υπόθεση των πετρελαίων ήταν μεταξύ άλλων επικοινωνιακό σχέδιο του Τάσσου Παπαδόπουλου για να στρέψει την κοινή γνώμη αλλού από την αποτυχία στο Κυπριακό.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου