Τηλεφωνική συνομιλία με τον αρχηγό της ΝΔ είχε ο πρωθυπουργός για το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Κλείδωσε η συναίνεση με κατάργηση του ασύλου και εκλογή Πρύτανη από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Σφοδρές αντιδράσεις.
Εξασφαλίζοντας τελικά τη συναίνεση της ΝΔ υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στη δομή και λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ
Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την οποία - σύμφωνα με πληροφορίες - έγιναν δεκτές οι προϋποθέσεις που έθεσε ο κ. Σαμαράς και αποτελούσαν έως σήμερα τον κύριο σκόπελο για την επίτευξη συναίνεσης.
Οι όροι που ετέθησαν ήταν η κατάργηση του ασύλου και η εκλογή του πρύτανη από την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Με την τελική διατύπωση της υπουργού Παιδείας, οι πρυτάνεις των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θα εκλέγονται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ, από λίστα 2-3 ατόμων που θα καταρτίζονται από το εκάστοτε Συμβούλιο. Φοιτητική συμμετοχή άλλου είδους στην εκλογή των πρυτάνεων, δεν προβλέπεται.
"Ναι" στην ονομαστική ψηφοφορία που προηγήθηκε ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ΝΔ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία. "Όχι" ψήφισαν τα κόμματα της Αριστεράς.
"Σήμερα γράφτηκε ιστορία. Για πρώτη φορά τα 3/4 της βουλής (250+ βουλευτές) εδώ και 37 χρόνια υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση", ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου μέσω twitter.
Το πολιτικό "παζάρι" που προηγήθηκε
Πληροφορίες επίσης ανέφεραν ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για πλήρη κατάργηση του ασύλου μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς έθεσε δύο προϋποθέσεις για να ψηφίσει το νομοσχέδιο. Από το βήμα της Βουλής, τόσο ο Κ. Μητσοτάκης όσο και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος είχαν προαναγγείλει τις εξελίξεις.
Να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για την Παιδεία κάλεσε το κόμμα του ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ και ο εισηγητής της ΝΔ, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, μίλησε για πρόοδο της συζήτησης, "ώστε να καταστεί εφικτός ένας συμβιβασμός και να φύγουμε από αυτή την αίθουσα έχοντας επιτύχει για πρώτη φορά την συναίνεση στο μείζον θέμα της Παιδείας".
Πάντως, μικρές διαφοροποιήσεις υπήρξαν και από το ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής Ηλείας Παναγιώτης Αντωνακόπουλος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο 16 του νομοσχεδίου που προβλέπει συνταξιούχοι καθηγητές να μετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα επ’ αμοιβή.
Τη διαφωνία της με ρυθμίσεις του εξέφρασε και η Λούκα Κατσέλη, καλώντας την υπουργό Παιδείας να εξετάσει τη δυνατότητα βελτιώσεων στον τρόπο επιλογής πρυτάνεων και εκλογής κοσμητόρων.
Η ίδια κατέθεσε έξι βελτιωτικές προτάσεις καλώντας την κυρία Διαμαντοπούλου «να εξετάσετε έστω και αυτή την ύστατη ώρα τη δυνατότητα αποδοχής τροπολογιών που θα βελτιώσουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία.
Στην ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, παρά τις αντιρρήσεις.
Αφησε αιχμές για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τη στάση της και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ στη λογική που είχε όταν ήταν στην Αντιπολίτευση.
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και πορεία προς τη Βουλή κατά του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης.
Το συλλαλητήριο ξεκίνησε λίγο μετά τη 1:30 από τα Προπύλαια με τη συμμετοχή περίπου 300 ατόμων, ενώ για αρκετή ώρα παρέμεινε κλειστή η οδός Σταδίου και Πανεπιστημίου.
Φοιτητές και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας αντιδρούν έντονα στην ψήφιση του νομοσχεδίου "έκτρωμα" - όπως χαρακτηριστικά το παρομοιάζουν - ενώ σε δηλώσεις τους, ανέφεραν ότι η κατάργηση του ασύλου αποτελεί αιτία για μελλοντικές κινητοποιήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου