Μετά από 17 ημέρες διαδηλώσεων, ο πρόεδρος της Αιγύπτου παραιτήθηκε, μεταβιβάζοντας την εξουσία στο στρατό.
Νέα σελίδα ανοίγει στην Αίγυπτο, καθώς μετά από 30 χρόνια στην εξουσία, 17 ημέρες έντονων διαδηλώσεων και κλιμακούμενων διεθνών πιέσεων, παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου ο Χόσνι Μουμπάρακ, αναθέτοντας τη διακυβέρνησης της χώρας στο ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο. Την ανακοίνωση της παραίτησης έκανε ο αντιπρόεδρος, Όμαρ Σουλεϊμάν.
Η είδηση προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού σε ολόκληρη τη χώρα, με τους πολίτες- που επί ημέρες έδιναν μάχη για την απομάκρυνση του Μουμπάρακ- να ξεσπούν σε πανηγυρισμούς.
Το γύρο του κόσμου κάνουν οι σκηνές με τους Αιγύπτιους να ζητωκραυγάζουν, να κλαίνε, άνθρωποι όλων των ηλικιών να ανεμίζουν σημαίες και να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο. "Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο" αναφέρει η ανταποκρίτρια του δικτύου από την πλατεία Ταχρίρ.
Μήνυμα μέσω Twitter της ανταποκρίτριας του BBC από το Κάιρο, αναφέρει ότι στους δρόμους έχει ξεχυθεί τεράστιο πλήθος. "Έχω δει ανθρώπους να παντρεύονται, να αποφοιτούν, να δέχονται τη γέννηση του παιδιού τους. Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη χαρά που βλέπω στα πρόσωπα των ανθρώπων γύρω μου αυτή τη στιγμή", ανέφερε έτερος ανταποκριτής του Al Jazeera.
Μιλώντας στο Reuters, ο νομπελίστας διπλωμάτης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι αυτή είναι "η μεγαλύτερη ημέρα" για τον ίδιο και τον αιγυπτιακό λαό. Όπως είπε, θα συνεργαστεί με τον αιγυπτιακό στρατό, ενώ απέκλεισε εκ νέου ενδεχόμενο να παίξει ηγετικό πολιτικό ρόλο στο μέλλον της χώρας.Μήνυμα μέσω Twitter της ανταποκρίτριας του BBC από το Κάιρο, αναφέρει ότι στους δρόμους έχει ξεχυθεί τεράστιο πλήθος. "Έχω δει ανθρώπους να παντρεύονται, να αποφοιτούν, να δέχονται τη γέννηση του παιδιού τους. Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη χαρά που βλέπω στα πρόσωπα των ανθρώπων γύρω μου αυτή τη στιγμή", ανέφερε έτερος ανταποκριτής του Al Jazeera.
Η παράταξη της αντιπολίτευσης, Αδελφοί Μουσουλμάνοι, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης ζήτησε από το στρατό να παραδώσει σύντομα την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση. "Καλούμε για μια ασφαλή και σταθερή μετάβαση της εξουσίας σε μια κυβέρνηση καθοδηγούμενη από πολίτες και στη σύνταξη ενός Συντάγματος ανώτερου από το υπάρχον της διεφθαρμένης κυβέρνησης" ανέφερε ο Ρασάντ Μπαγιούμι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου