Η Ευρώπη πασχίζει να τιθασεύσει την κρίση χρέους στις περιφέρειες της γηραιάς ηπείρου με σκληρά μέτρα λιτότητας και περικοπές, ενώ προσπαθεί ταυτόχρονα να διατηρήσει «σκληρό» το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Από την άλλη, η οικονομία των ΗΠΑ παρουσιάζει κάποια, έστω και αναιμικά, σημάδια ανάκαμψης με τη βοήθεια της FED (κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ), που διοχέτευσε πάνω από 2 τρις δολάρια στην αμερικανική αγορά μετά την κρίση των υπόθηκων δανείων το 2008. Σε αντίθεση, η κινεζική οικονομία συνεχίζει απρόσκοπτα την εντυπωσιακή πορεία ανόδου με ρυθμούς ανάπτυξης που αγγίζουν το 10 %.
Ενώ η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών θαυμάζουν το κινεζικό οικονομικό «θαύμα», και τα μεγάλα επενδυτικά hedge funds της δύσης συνεχίζουν να «στοιχηματίζουν» υπέρ της Κίνας, υπάρχουν κάποιοι που εκφράζουν ανοιχτά τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο είναι βιώσιμο το μοντέλο ανάπτυξης που εφαρμόζει η Κίνα.
Ο Τζέϊμς Χάνος (James Chanos), ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής ενός εκ των μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων (hedge funds) στις ΗΠΑ, καταρρίπτει το μύθο ότι η δυναμική οικονομία της Κίνας μπορεί να ανασύρει τον υπόλοιπο κόσμο από την οικονομική κρίση.
Σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη ότι η Κίνα αποτελεί ένα παράδειγμα οικονομικής ανάπτυξης προς μίμηση, ο Χάνος, που έγινε γνωστός για την πρόβλεψή του ότι θα καταρρεύσει ο αμερικανικός κολοσσός της Enron, ισχυρίζεται ότι ίσως βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας άνευ προηγουμένου φούσκας ακινήτων.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στη Financial Times TV, το μοντέλο ανάπτυξης της Κίνας έχει στηριχθεί σχεδόν ολοκληρωτικά σε επενδύσεις σε ακίνητα. Σύμφωνα με στοιχεία για την κινεζική οικονομία, που δημοσιοποιήθηκαν στα μέσα Ιανουαρίου, η κοινή πεποίθηση ότι η ανάπτυξη στηρίζεται σε αύξηση της κατανάλωσης αποδεικνύεται μύθος. «Σχεδόν το 70 % του ΑΕΠ της χώρας είναι δεμένο με κεφάλαια σε πάγια ενεργητικά, δηλαδή σε ακίνητα», δήλωσε.
Όπως υποστηρίζει, το συντριπτικό ποσοστό του μέσου Κινέζου εργαζόμενου δεν διαθέτει το απαιτούμενο εισόδημα για να αποκτήσει τα νέα πολυτελή διαμερίσματα που ξεπηδούν με ασταμάτητους ρυθμούς σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας. Εξηγεί πως κάτι τέτοιο ενέχει τεράστιους κινδύνους, αφού μια ενδεχόμενη κατάρρευση της κινεζικής αγοράς ακινήτων θα είχε καταστροφικές συνέπειες στην κινεζική οικονομία, και κατ’επέκταση και στις οικονομίες της δύσης.
Για να υπογραμμίσει το μέγεθος του κινδύνου υπενθυμίζει πως λίγο πριν σκάσει η «φούσκα» των ακινήτων στις ΗΠΑ το 2007, που συντάραξε τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας, μόλις το 17-18 % του ΑΕΠ των ΗΠΑ ήταν συνδεδεμένο με επενδύσεις σε πάγια ενεργητικά. «Όταν θα σκάσει η φούσκα, ο θόρυβος θα είναι εκκωφαντικός, και οι συνέπειες πολύ μεγαλύτερες από αυτές που βιώσαμε πριν 2 χρόνια στις ΗΠΑ», είπε.
Αλλά δεν είναι ο μόνος που συνιστά προσοχή. Πρόσφατα, το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος, Yu Yongding, σε άρθρο στην ημερήσια αγγλόφωνη εφημερίδα, China Daily, έγραψε χαρακτηριστικά: «…κάποιες τοπικές κυβερνήσεις σκάβουν λακκούβες στους δρόμους και μετά τις καλύπτουν για να αυξήσουν το ΑΕΠ της Κίνας». Στο άρθρο του σημειώνει πως η υπερβολική και άστοχη κατανομή κεφαλαίων στην αγορά ακινήτων, μπορεί να αποβεί μοιραία για το μέλλον της ανάπτυξης. «Υπάρχουν υπερβολικά πολλά συγκροτήματα πολυτελών διαμερισμάτων και κυβερνητικών γραφείων», ανέφερε.
Δεν είναι μακριά το 2008, που η παγκόσμια οικονομία ταρακουνήθηκε για τα καλά μετά το σκάσιμο της «φούσκας» των ακινήτων στις ΗΠΑ. Η Ιστορία, λένε, διδάσκει. Ας ελπίσουμε ότι στην περίπτωση της Κίνας δε θα αποδειχτούν κακοί μαθητές οι οικονομικοί «μάγοι» που κρατούν τις τύχες της παγκόσμιας οικονομίας στα χέρια τους, γιατί αν παραμείνουν «μετεξεταστεόι» αυτή τη φορά ίσως το πληρώσουμε πολύ πιο ακριβά.
(Statesmen)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου