Την κοινή ανησυχία,αλλά και την θέληση να αντιμετωπίσουν από κοινού τους κινδύνους, μοιράστηκαν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μ.Νετανιάχου και ο ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης. Οι δυο τους συζήτησαν την συμπεριφορά της Τουρκίας που κλιμακώνει τις προκλήσεις της, ενώ εντύπωση προκάλεσαν οι αναφορές του Πάνου Μπεγλίτη στην “αραβική άνοιξη” που οπως είπε μπορεί να διαδεχτεί ένας αραβικός χειμώνας.
Ο Π.Μπεγλίτης αναφέρθηκε στην συνεργασία των δύο χωρών στον εξοπλιστικό τομέα ,χωρίς όμως να ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο για τα βλήματα Spice ή για οποιοδήποτε άλλο από τα οπλικά συστήματα που ενδιαφέρουν την ελληνική ΠΑ.
“Ασφαλώς και είμαστε ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και αυτό το συζήτησα τόσο με τον Υπουργό Άμυνας, τον κ. Μπάρακ όσο και με τον Πρωθυπουργό, τον κ. Νετανιάχου. Θα έχω την ευκαιρία να το συζητήσω και με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Λίμπερμαν και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Πέρες. Φοβάμαι ότι η “αραβική άνοιξη” που δημιούργησε πολλές προσδοκίες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με μια ευρύτερη διεθνή πρωτοβουλία να εξελιχθεί σε “αραβικό χειμώνα” και να δημιουργήσει φυγόκεντρες δυνάμεις, άρα να συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Κάτι που θα πλήξει και τα συμφέροντα της χώρας μας, της Ελλάδας, μιας χώρας που έχει ζωτικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”δήλωσε ο κ.Μπεγλίτης,ο οποίος αναφέρθηκε όχι μόνο στην Τουρκία:
“Συζητήσαμε επίσης τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις διμερείς σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας και αναφερθήκαμε εκτενώς στις απειλές της Τουρκίας για τις έρευνες στην ΑΟΖ που θα ξεκινήσουν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, όπως επίσης είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε και για το Παλαιστινιακό, εν όψει της προσφυγής της Παλαιστινιακής αρχής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.Σε αυτό θέλω να πω την Εθνική θέση αρχής. Υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενός δημοκρατικού, ανεξάρτητου, βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, με βάση τα σύνορα του 1967 και βεβαίως διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών που πρέπει να γίνουν. Ένα Παλαιστινιακό κράτος που μπορεί να συνυπάρχει και να συμβιώνει δίπλα δίπλα με το κράτος του Ισραήλ, του οποίου βεβαίως πρέπει να σεβαστούμε και να υποστηρίξουμε τις ανησυχίες για την ασφάλεια του. Θέλουμε ένα Ισραήλ ασφαλές. Θέλουμε ένα σταθερό Ισραήλ, γιατί είναι πόλος σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Βεβαίως η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συμβάλλει στη συνδιαμόρφωση της κοινής θέσης της ΕΕ. Εάν δεν υπάρξει κοινή θέση της ΕΕ στη Γενική Συνέλευση για το Παλαιστινιακό, θα εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες και θα προσεγγίσουμε το θέμα με το μέγιστο δυνατό ρεαλισμό. Γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει ως χώρα είναι να προωθήσουμε τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, να λυθεί το Παλαιστινιακό, αλλά να μη δημιουργηθούν νέες αποσταθεροποιητικές συνθήκες στην περιοχή.
Γι αυτό καλούμε άμεσα στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Παλαιστινιακής αρχής και της Κυβέρνησης του Ισραήλ. Οι δυο πλευρές πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και να διαπραγματευθούν σοβαρά όλο το πλαίσιο επίλυσης του Παλαιστινιακού ζητήματος”.
http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=8079
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου