Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Τουρκική δημοσκόπηση εμφανίζει την Τουρκία ως πρότυπο ανάπτυξης

     Η πλειονότητα των κατοίκων της Μέσης Ανατολής θεωρεί την Τουρκία πρότυπο και απόδειξη ότι το Ισλάμ και η Δημοκρατία θα μπορούσαν να είναι συμβατά, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα από ένα τουρκικό ινστιτούτο ερευνών.
Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από το Τουρκικό Ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών (TESEV) τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2010, δείχνει ότι το 66% των 2.300 προσώπων που ερωτήθηκαν στη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Ιράν, την Ιορδανία, το Λίβανο, τη Συρία και τα Παλαιστινιακά Εδάφη βλέπει στην Τουρκία ένα πρότυπο ανάπτυξης.

Βέβαια, συμβολικά η δημοσίευσή της συμπίπτει χρονικά με μια μεγάλη λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο και με ταραχές σε άλλες πόλεις της περιοχής, μετά την πτώση του προέδρου της Τυνησίας τον περασμένο μήνα. Το 66% των προσώπων που ερωτήθηκαν εκτιμά ότι «η Τουρκία μπορεί να είναι ένα πρότυπο για τις χώρες της Μέσης Ανατολής» και ίδιο ποσοστό υποστηρίζει ότι βλέπει στην Τουρκία «μια επιτυχημένη σύνθεση του Ισλάμ και της Δημοκρατίας».
Ερωτηθέντες για τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία μπορεί να είναι πρότυπο, το 15% των ερωτηθέντων υπογράμμισε «τη μουσουλμανική ταυτότητα» αυτής της χώρας, ενώ τα άλλα επιχειρήματα, από το ισχυρότερο στο ασθενέστερο, ήταν η οικονομία της, το δημοκρατικό καθεστώς της και «η υπεράσπιση εκ μέρους της των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και των μουσουλμάνων».
Αυτοί που απέρριψαν το «τουρκικό μοντέλο» επεσήμαναν σε ποσοστό 12% το κοσμικό καθεστώς της Τουρκίας, ενώ μικρότερος αριθμός μεταξύ των ερωτηθέντων είπε ότι η χώρα αυτή «δεν είναι αρκετά μουσουλμανική» ή ότι «συνδέεται με τη Δύση».
Eπίσης, το 63% των Τούρκων πιστεύει ότι η επιρροή της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Το 78% θεωρεί ότι η Άγκυρα πρέπει να αυξήσει τον ρόλο της, ενώ ίδιο ποσοστό υποστηρίζει μια τουρκική μεσολάβηση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου