Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Ανάλυση: Πιθανά και απίθανα σενάρια για το πετρέλαιο (Με αφορμή την αναταραχή σε Τυνησία και Αίγυπτο)

      Το 1/3 της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου προέρχεται από τη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική και συνεπώς η ένταση σε Τυνησία, Αίγυπτο και Ιορδανία ώθησαν την τιμή αργού πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Εμπειρογνώμονες όμως της αγοράς πετρελαίου πιστεύουν ότι οι μεγάλοι πετρελαιοπαραγωγοί του Κόλπου διαθέτουν αρκετή ρευστότητα και στρατιωτική υποστήριξη για να αποφύγουν μια κοινωνική αναταραχή ανάλογη με αυτή που έχει παραλύσει την Αίγυπτο.
Ανάλυση του Reuters παραθέτει μερικά πιθανά σενάρια στον αραβικό κόσμο που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αγορά πετρελαίου, αρχίζοντας με μια εκρηκτική κατάσταση στις χώρες του Κόλπου -το πλέον απίθανο αλλά και το πλέον τρομερό σενάριο- αφού μόνο η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας αντιστοιχεί σε περισσότερο από 1/10 της παγκόσμιας παραγωγής.
Μολονότι οι κίνδυνοι από διακοπή της αιγυπτιακής προσφοράς προεξοφλούνται ήδη στη σημερινή τιμή πετρελαίου, εάν η κοινωνική αναταραχή επεκταθεί και σε άλλους κορυφαίους πετρελαιοπαραγωγούς της περιοχής, η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική και η υψηλή τιμή πετρελαίου θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο το status quo χωρών.
Επαρκής ρευστότητα
Ωστόσο, οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες έχουν αρκετή ρευστότητα, επαρκείς δυνάμεις ασφαλείας και το χρήμα μοιράζεται σε ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού, παράγοντες που αποδυναμώνουν το παραπάνω σενάριο.
Η τιμή πετρελαίου θα επιδιδόταν επίσης σε νέο ράλι, εάν η αναστάτωση εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της Β. Αφρικής, περιλαμβανομένης της Αλγερίας ή της Λιβύης, που είναι μέλη του ΟΠΕΚ και φαίνονται περισσότερο ευάλωτες από τις χώρες του Κόλπου, αν και εξακολουθούν να προφυλάσσονται από τον πετρελαϊκό τους πλούτο και τον ισχυρό στρατό.
Αλγερία και Λιβύη παράγουν από κοινού άνω των τριών εκατομμυρίων βαρελιών αργού ημερησίως.

(ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου