Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΟ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ!!!! ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΚΑΒΓΑ 4 ΗΜΕΡΩΝ

Με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών κι αφού πρώτα «έστησε» έναν επικοινωνιακό καβγά με την τρόικα, η κυβέρνηση χθες ομολόγησε ότι είχε συμφωνήσει μαζί της το πωλητήριο δημόσιας περιουσίας μέχρι το ύψος των 50 δισ. και ότι έστησε τον καβγά επειδή έσπευσε η τρόικα να ανακοινώσει τη συμφωνία πριν από αυτήν...
Την ίδια στιγμή η επιβεβαίωση της συμφωνίας ερχόταν κι από τις Βρυξέλλες. Παράγοντες της Κομισιόν, αδειάζοντας την κυβέρνηση για τις αντιδράσεις της, δήλωναν ότι τις θεωρούν ακατανόητες γιατί «όλα ήταν συμφωνημένα» και μάλιστα «στην επίτευξη της συμφωνίας δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα».  
«Είναι δική μας απόφαση να βάλουμε στόχο τα 50 δισ. Κι ακριβώς επειδή την ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας υπήρξε αυτή η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ανακοινώνουν αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, άλλος είναι ο ρόλος τους. Αν η ανακοίνωση γινόταν από την κυβέρνηση θα υπήρχε και συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο και διαβούλευση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποκαλύπτοντας ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος της κυβερνητικής αντίδρασης! Εκτός από τον Γ. Πεταλωτή και πηγές του υπουργείου Οικονομικών χθες διατύπωναν τον ίδιο ισχυρισμό.
Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία και να κατευνάσει τις αντιδράσεις, υποστήριξε μέσω του εκπροσώπου της ότι στόχος της δεν είναι η πώληση αλλά η αξιοποίηση με σχεδιασμό, δεδομένου ότι σήμερα η μεγάλη περιουσία του Δημοσίου είναι ακατάγραπτη και αναξιοποίητη. Υποστήριξε ακόμα ότι ο πήχυς των 50 δισ. είναι υψηλός αλλά μπορεί να επιτευχθεί και παρέπεμψε στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 7 δισ. μέχρι το 2013 που αποφασίστηκε σε διυπουργική επιτροπή τον περασμένο Δεκέμβριο.
Αποκαλυπτική, πάντως, των προθέσεων της κυβέρνησης για τη δημόσια περιουσία και τη σχέση της με το δημόσιο χρέος ήταν η ομιλία του ίδιου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου σε εκδήλωση του Economic Club της Νέας Υόρκης στις 23 Σεπτεμβρίου 2010. Είχε πει τότε:
«Το Δημόσιο διαθέτει ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 270 δισ. - ποσό που περίπου ισούται με το δημόσιο χρέος της χώρας. Τα ακίνητα αυτά παραμένουν, ως επί το πλείστον, ανεκμετάλλευτα. Για τον λόγο αυτό, ξεκινούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που εφαρμόζεται σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, όπως μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ακίνητα, ΔΕΚΟ και τράπεζες, μέσω απ' ευθείας πώλησης, υπογραφής σύμβασης παραχώρησης, δημόσιου διαγωνισμού, ιδιωτικοποιήσεων, στρατηγικών συνεργασιών ή χρηματοοικονομικών εταιρειών συμμετοχικού κεφαλαίου - εταιρειών "holding"».

Νέα εκλογικά σενάρια
Ο υποτιθέμενος καβγάς με την τρόικα κρατάει στην επικαιρότητα και τα σενάρια πρόωρων εκλογών την άνοιξη, παρά το γεγονός ότι και χθες ο Γ. Παπανδρέου τα διέψευσε.
Αυτά τα σενάρια ενισχύθηκαν χθες από τα εξής γεγονότα:
-Τη συντήρηση από την κυβέρνηση της έντασης με την τρόικα σε μια προσπάθεια να δείξει ότι αυτή έχει τον πρώτο λόγο και δεν εκτελεί εντολές.
-Την εκτός προγράμματος επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, όπου προήδρευσε σε κομματική σύσκεψη η οποία αποφάσισε μια σειρά από δραστηριότητες, όπως είναι: περιοδείες του πρωθυπουργού στην περιφέρεια (στο τέλος της εβδομάδας θα μεταβεί στη Θράκη) και συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 4 Μαρτίου, ένα μήνα πριν από την ημερομηνία την οποία τα σενάρια φέρουν ως την πιο πιθανή για πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, σε αυτή τη σύσκεψη ο κ. Παπανδρέου επισήμανε, σύμφωνα με κομματικές διαρροές, ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία και έχει μπροστά της 2,5 χρόνια για να ολοκληρώσει τη δουλειά της.

Στο Βερολίνο αναμένεται να μεταβεί ο πρωθυπουργός στις 22 Φεβρουαρίου για να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας στην Ε.Ε. Την επομένη για το ίδιο θέμα θα επισκεφθεί τη Φινλανδία για να συναντηθεί με την πρωθυπουργό της χώρας.

«Ο ρόλος μας είναι να συμβουλεύουμε και να υποστηρίζουμε την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις... Η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη υπεύθυνη να κάνει προτάσεις για ιδιωτικοποιήσεις, περιλαμβανομένων του χρόνου και του μεγέθους», δήλωσε ο Ολι Ρεν.

(enet)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου