Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

«Καμία συνεκμετάλλευση με τα σημερινά δεδομένα»

«Νέο Ελσίνκι» για την Τουρκία, με έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, προτείνει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, στη συνέντευξή του στη Real News. «Η Τουρκία παίρνει κομμάτι κομμάτι αυτά που θέλει, χωρίς να υποχρεώνεται στις μεταρρυθμίσεις, που θα θωρακίσουν τα δικά μας συμφέροντα. Πρέπει να στήσουμε πάλι το γήπεδο προς το συμφέρον μας», αναφέρει.
 
«Προτείνουμε μια ανοιχτή συζήτηση στην ΕΕ, ακόμη και σε επίπεδο κορυφής, για να ξαναβάλουμε την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στη σωστή βάση και να θέσουμε όλους ενώπιον των ευθυνών τους», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δρούτσας.

«Για να μην κρύβονται κάποιοι πίσω από το Κυπριακό ή να επικαλούνται πόσο μεγάλη και σημαντική είναι η Τουρκία, προκειμένου να παρακάμψουν τους κανόνες», εξηγεί, «αλλά και για να πάψει η Τουρκία να ΄΄τσιμπολογάει΄΄ ό,τι της αρέσει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς ανταλλάγματα».

«Θέλεις βίζα, θα δώσεις συμφωνία επανεισδοχής», προσθέτει, «θέλεις συμμετοχή στον τομέα της άμυνας, θα δώσεις ασφάλεια και καλή γειτονία. Θέλεις ενέργεια, θα σεβαστείς τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών στους φυσικούς πόρους». «Αυτό είναι το σχέδιο και δεν το κρύψαμε», τονίζει.

Σχετικά με τις δηλώσεις Μπαγίς περί συνεκμετάλλευσης 50-50 στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει πως ο Τούρκος αξιωματούχος «δίνει, προφανώς έμφαση στην επικοινωνία» και πως αυτή «είναι η διπλωματία των δηλώσεων, λες και η εξωτερική πολιτική ασκείται στα παράθυρα των τηλεοράσεων».

Ο κ. Δρούτσας υπογραμμίζει ότι απάντηση στα περί συνεκμετάλλευσης έχει δώσει ο πρωθυπουργός. «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνεκμετάλλευση με τα σημερινά δεδομένα», αναφέρει.

Ακόμη, λέει ότι δεν γίνεται καμία διαπραγμάτευση με την Τουρκία. «Είναι στάση ευθύνης να διερευνήσουμε εάν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, πάντα με σεβασμό στα δικαιώματα και στα συμφέροντά μας», συμπληρώνει.

Ο υπουργός Εξωτερικών επιτίθεται στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, διαχωρίζοντάς τον από άλλα στελέχη της ΝΔ: «Με λυπεί ότι στην κρίσιμη στιγμή επιλέγει συνειδητά να κρύβεται πίσω από την ανέξοδη και λαϊκίστικη ρητορική περί ΄΄μυστικής διπλωματίας΄΄». «Θα περίμενα από τον Αντώνη Σαμαρά μεγαλύτερη υπευθυνότητα και διάθεση για εποικοδομητική συνεργασία στα εθνικά θέματα», λέει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

«Τι παραλάβαμε το 2009; Μια χώρα διαλυμένη, στα πρόθυρα της καταστροφής. Και έχουν το θράσος εκείνοι που ευθύνονται, να μας κατηγορούν για μειοδοσία; Καλύτερα να κοιταχτούν στον καθρέφτη», δηλώνει ο κ. Δρούτσας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου