Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Συνάντηση Κωσταράκου-Οζέλ,αλλά οι παραβιάσεις,παραβιάσεις

Μετά την επιστολή ήρθε και η συνάντηση. Ο Α/ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκος συναντήθηκε στο περιθώριο Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ με τον Τούρκο Αρχηγό ΕΔ Ν.Οζέλ.

Πριν από λίγες ημέρες ο Α/ΓΕΕΘΑ μέσω του Ε.Μπαγίς είχε στείλει επιστολή στον Οζέλ με την οποία τον καλούσε για επίσκεψη στην Αθήνα. Ωστόσο η επιστολή δεν φαίνεται ότι είχε κάποια θετική επίδραση αφού λίγα 24ωρα μετά την αποστολή της οι Τούρκοι προκαλούσαν πάνω από τη Ρω.

Όμως ακόμη και την ώρα της συνάντησης των δύο Αρχηγών οι Τούρκοι έκαναν αισθητή τη παρουσία τους στο Αιγαίο με έξι ελικόπτερα και 14 αεροσκάφη.

Εξίσου σημαντική ήταν η συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό Αρχηγό.Ο Α/ΓΕΕΘΑ είχε και ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Γάλλο Αρχηγό.

Με τι ασχολήθηκε η Σύνοδος


Κατά τη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις τρέχουσες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Eιδικότερα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην εξέλιξη και το μέλλον της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο και της ISAF, στο Αφγανιστάν. Αναφορικά με την επιχείρηση ISAF συζητήθηκε η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον αφγανικό στρατό και συνεισφορά της Συμμαχίας μέχρι και μετά το 2014.

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι εξελίξεις αναφορικά με την ανάπτυξη των Στρατιωτικών Δυνατοτήτων της Συμμαχίας στο πλαίσιο της ‘’Έξυπνης Άμυνας’’ (Smart Defence) και την υλοποίηση της νέας Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, στις συναντήσεις της 11ης Συνόδου με τους Μεσογειακούς Εταίρους (Mediterranean Dialogue-MD) και της 26ης Συνόδου με τις χώρες Ευρωατλαντικής Συνεργασίας (Euro-Atlantic Partnership Council-EAPC) συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης των προγραμμάτων αυτών.

Κατά τη 17η Σύνοδο της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC) επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση με τη Ρωσία με την έγκριση του Πλαισίου Στρατιωτικής Συνεργασίας, του Οδικού Χάρτη της Στρατιωτικής Συνεργασίας 2012-2014 και των δραστηριοτήτων του Προγράμματος Συνεργασίας για το έτος 2012.
http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=11542

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου