Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

18 μήνες θητεία ζήτησε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ!Τι είπε ο ΥΕΘΑ στην ενημέρωση των βουλευτών

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που γινόταν…”μειοδοτικός διαγωνισμός” για τη θητεία! Θα θυμάστε στις εκλογές του 2004 τον μετέπειτα ΥΕΘΑ Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο να έχει εξαγγείλει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή …εξάμηνη θητεία. Η εξαγγελία δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Τώρα έχουμε περάσει στην εποχή του πλειοδοτικού διαγωνισμού! Οι βουλευτές που ενημερώθηκαν στο ΥΕΘΑ ,έδιναν τις δικές τους…τιμές! Μεγαλύτερη ο Π.Ευθυμίου του ΠΑΣΟΚ! 18 μήνες θητεία ζήτησε ο κ.Ευθυμίου. Στους 12 φαίνεται ότι συμφωνεί το ΓΕΕΘΑ και τα Γενικά Επιτελεία.

Το ερώτημα είναι εύλογο:υπάρχει αυτή τη φορά κάποια ολοκληρωμένη μελέτη που να στηρίζει την αύξηση της θητείας ή ο καθένας λέει -πάλι- ότι του κατέβει.

Αποτελεί μονόδρομο η αύξηση τη θητείας; Κι αν ναι δεν πρέπει να μας εξηγήσουν οι πολιτικοί αλλά και οι στρατιωτικοί που σιώπησαν,γιατί την μείωσαν χωρίς να λάβουν υπ΄ όψιν τους τις συνέπειες που είχε στην λειτουργία των ΕΔ και ειδικά στο Στρατό Ξηράς;

Και τέλος. Επειδή το σήριαλ έχει παρατραβήξει. Είναι ώρα να ληφθεί μία οριστική απόφαση για την διάρκεια της θητείας. Ιδανικό βέβαια θα ήταν να ληφθούν και οριστικές αποφάσεις για το τι ΕΔ θέλουμε. Αλλά μάλλον ζητάμε πολλά από τους πολιτικούς μας.

Τι εισηγήθηκε ο Αβραμόπουλος

Νέα δομή:
    Όσον αφορά τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αυτή έχει σχεδιασθεί από τα Γενικά Επιτελεία και που στη φάση αυτή θέλω να σημειώσετε ότι μελετάται σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων, αλλά και αποδοτικότερης λειτουργίας του Υπουργείου και γενικότερα του συστήματος των Ενόπλων Δυνάμεων.

   



Ελληνοτουρκικά:
 

  Όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά, στο Αιγαίο, όπως καλά όλοι γνωρίζουμε και εμείς το βιώνουμε σε καθημερινή βάση, παρατηρούνται ζητήματα παραβάσεων και παραβιάσεων του ελληνικού FIR και του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, που όμως αναχαιτίζονται με επιτυχία από την αεροπορία μας και ακολουθούν διπλωματικά διαβήματα προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Είναι μία διαδικασία καθημερινή που σε κάποιο βαθμό δοκιμάζει, όπως είπα πρωτύτερα, τα ανακλαστικά μας και πρέπει να σας πω ότι όλο το χρονικό διάστημα που βρίσκομαι εδώ, το ίδιο φαντάζομαι θα είχαν διαπιστώσει και οι προκάτοχοί μου, το Εθνικό μας σύστημα λειτουργεί άμεσα, αποτελεσματικά.

   

Συνεργασία με Ισραήλ:    

 


  Εμβαθύνουμε, ακόμη, και διευρύνουμε περισσότερο στρατηγικές συμμαχίες, όπως π.χ. αυτή με το Ισραήλ, στο πλαίσιο μιας νέας αμυντικής πολιτικής στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που διαμορφώνει νέα δεδομένα. 

    Στις αρχές του επόμενου μήνα, επίκειται επίσκεψη του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας στην Αθήνα, που επιστεγάζει αυτό το κλίμα συνεργασίας, συνεννόησης και φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες, στον ιδιαίτερα ευαίσθητο αμυντικό τομέα.

   


Εξοπλισμοί:
 

  Όσον αφορά τον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, οι ανάγκες της χώρας, αντίθετα με άλλες χώρες της Ευρώπης, έχουν όπως γνωρίζετε κυρίως αμυντικό και αποτρεπτικό χαρακτήρα και προορισμό. 

    

   

Ανταποκρίνονται σε αυτό το αβέβαιο, ρευστό και ασταθές περιβάλλον στην περιοχή μας, που καθίσταται ακόμα πιο αβέβαιο με τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

    

   

Η εξασφάλιση, συνεπώς, της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή μας είναι προϋπόθεση για τη μείωση των εξοπλισμών.

    

   

Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται μια συνολική επαναξιολόγηση που ξεκινά από τα θεμελιώδη, δηλαδή από την επανεκτίμηση των απειλών και από τη διατύπωση των επιχειρησιακών αναγκών χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς στερεότυπα, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε σε εκείνα τα σενάρια κρίσης που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να προκύψουν στην πράξη.

    

  

Προσωπικά δεν είμαι βέβαιος, ότι η κυβέρνηση αυτή, κυβέρνηση συνεργασίας και ειδικού σκοπού, έχει το χρόνο να ολοκληρώσει μια τέτοια προσπάθεια, να ολοκληρώσει ένα τέτοιο πρόγραμμα με δεδομένη και τη μείωση, πού όπως όλες και όλοι γνωρίζετε, του προϋπολογισμού σε 1 δισ. ευρώ των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

    

   
http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=10787

1 σχόλιο:

  1. Το πρόβλημα της θητείας είναι ένα θέμα που αφορά κυρίως τον στρατό ξηράς,καθ'όσον οι άλλοι κλάδοι έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι σ'αυτούς η θητεία θα είναι τρείς μήνες επιπλέον.Η υπάρξη, όμως, διαφορετικών απόψεων σε αριθμητικό πρόβλημα δηλώνει κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ή ότι η μελέτη δεν είναι σοβαρή και ο καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του ή καταλήγει σε αξιόπιστα συμπεράσματα. Στην περίπτωση αυτή με βάση την κοινή λογική υπάρχουν δύο ενδεχόμενα ή όλες οι απόψεις, που ακούσθηκαν κατά την ενημέρωση των Βουλευτών από τον ΥΕΘΑ, είναι λάθος ή μία εξ'αυτών είναι σωστή.Το γεγονός να είναι περισσότερες από μια προτάσεις σωστές αποκλείεται διότι υποτίθεται ότι βασίζονται στα ίδια δεδομένα. Βέβαια δεν είναι σωστό εκ μέρους μου να εκφέρω γνώμη για το ποίος έχει δίκιο, επειδή ακριβώς δεν γνωρίζω το περιεχόμενό της μελέτης αυτής.Ο χρόνος της θητείας, κατά την άποψή μου, πρέπει να πληροί ταυτόχρονα δύο προϋποθέσεις:α) Να επαρκεί για την εκαίδευση του στρτη ώστε να υπάρχει εκπαιδευμένη εφεδρεία και β)Να αποδίδει τον απαιτούμενο αριθμό κληρωτών προκειμένου να συμπληρωθεί η δύναμη του στρατού στην καθορισμένη οροφή.Λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της Χώρας μας ο χρόνος αυτός πρέπει να είναι ο ελάχιστος δυνατός.Προσέγγιση του προβλήματος της θητείας που αγνοεί τις πιο πάνω προϋποθέσεις θα οδηγήσει σε αποτυχία διότι ο χρόνος που θα καθορισθεί ή θα είναι "εκπλειστηρίασμα δημοπρασίας" ή θα αποτελεί μισοβέζικη λύση του τύπου να "μοιράσουμε τη διαφορά" . Σε αυτή την περίπτωση ένα είναι βέβαιον ότι οι πολιτικοί θα κάνουν αυτό που γνωρίζουν καλά και πάντα πράττουν, δηλαδή, να ρίξουν την ευθύνη στους στρατιωτικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή