Αδιέξοδο, το οποίο μπορεί να έχει τραγικές επιπτώσεις (αυτές που οι περισσότεροι απεύχονται και οδηγούν σε έξοδο από την ευρωζώνη) καταγράφεται στο περίφημο πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών στο περίφημο πρόγραμμα PSI: Αυτό που αρκετοί φοβόντουσαν, δηλαδή ότι δεν θα υπήρχε προθυμία για συμμετοχή των τραπεζών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, είναι γεγονός.
Πληροφορίες υπήρχαν και τις περασμένες εβδομάδες που μεσολάβησαν των αποφάσεων από την 27η Οκτωβρίου, ότι «Δύσκολα θα έφτανε το 90% η συμμετοχή των ιδιωτών» που είναι το προαπαιτούμενο για να θεωρηθεί επιτυχημένο το PSI αλλά οι πληροφορίες από χθες πήραν πολύ συγκεκριμένη μορφή.
Το 30% των ιδιωτών δανειστών έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν (κάτι που είχε ήδη προβλέψει το defencenet.gr) και για τον λόγο αυτό έρχεται κατεπειγόντως στην Αθήνα ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα.
Ο τραπεζίτης θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που καταγράφεται. Κατ’αρχήν, ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι κάποια στιγμή θα πειστούν, ακόμα και αυτή η εκδοχή έχει τον χαρακτήρα του ερωτήματος που λέει «Πότε;». Γιατί χρόνος δεν υπάρχει.
Στο εσωτερικό έχει σχηματιστεί μια κυβέρνηση για να ολοκληρώσει βασικά αυτή την διαδικασία με ορίζοντα 100 ημέρων. Βέβαια, αν μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου (χρόνος κατά τον οποίο θα έπρεπε να είχαν λάβει τα νέα κουπόνια και να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία) και οι ιδιώτες εξακολουθούν να αρνούνται να συμμετάσχουν, τότε απλά η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου θα έχει ναυαγήσει.
Έτσι επιβεβαιώνεται απόλυτα το defencenet.gr, το οποίο έλεγε την επομένη της συμφωνίας, ότι οι "τσαμπουκάδες" Ν.Σαρκοζί και Α.Μέρκελ στις Βρυξέλλες για να δεχθούν οι τραπεζίτες το κούρεμα, είναι άνευ αξίας, γιατί ακόμα και σε συλλογικό επίπεδο τα Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτου να δεχόταν, όπως και δέχθηκε ατή η απόφαση δεν δεσμεύει τους ιδιώτες.
Γιατί όμως οι ιδιώτες είναι απρόθυμοι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους; Για μια σειρά λόγων που ξεκινούν από ιδιοτελή κίνητρα (έχουν ποντάρει στα CDS σε ελληνική χρεοκοπία) και φτάνουν μέχρι την απλή άρνηση να δεχθούν απομειώσεις απαιτήσεων και συνεπώς στην εγγραφή μεγάλων ζημιών στους ισολογισμούς τους.
Ακόμα και αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει οι απαιτήσεις θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Άρα πρώτον δεν θα εμφανίσουν ζημιογόνους ισολογισμούς, αλλά και κάποτε τα λεφτά αυτά θα εισπραχθούν για να καταφέρει να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές. Ακόμα και η Αργεντινή εκτός από τα δάνεια του ΔΝΤ, σχεδόν όλα τα άλλα τα έχει επιστρέψει.
Άρα, καλό είναι το PSI στα λόγια των γραφειοκρατών των Βρυξελλών και των Μέρκελ-Σαρκοζί, αλλά στην πράξη είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα…
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου