Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Αγοράζουμε οπλικά συστήματα χωρίς να ξέρουμε το κόστος χρήσης!

Μία μεγάλη ,πικρή και...ακριβή αλήθεια είπε ο ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης,απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή,σχετικά με το κόστος οπλικών συστημάτων.Φθάνοντας στα ελικόπτερα NH-90 τα οποία...προσπαθούμε να παραλάβουμε, είπε ότι δεν μπορεί να δώσει τιμή κόστους χρήσης,γιατί είναι καινούργια και δεν το γνωρίζουμε!

Δηλαδή στην Ελλάδα, "ψωνίζουμε" αεροπλάνα,ελικόπτερα, άρματα μάχης κ.λ.π χωρίς αυτός ο κρίσιμος παράγοντας του κόστους χρήσης να εξετάζεται και να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη; Η απάντηση είναι ναι!
Τουλάχιστον για τις αγορές του παρελθόντος αυτό ίσχυε. Υποτίθεται ότι στις προδιαγραφές του νέου μαχητικού αεροσκάφους η ΠΑ έχει συμπεριλάβει και αυτόν τον παράγοντα όταν θα ανοίξει αυτό το ζήτημα. Θα παραμείνει στα κριτήρια αξιολόγησης ή θα σβηστεί; Γιατί αν παραμείνει κάποια μαχητικά θα πρέπει να αποκλειστούν από τη πρώτη στιγμή.

Κανονικά μια χώρα με το οικονομικο μέγεθος της Ελλάδας -και μιλάμε για τις εποχές προ ΔΝΤ- θα έπρεπε να εξετάζει πρώτα απ΄ όλα το κόστος χρήσης ενός όπλου. Και σ΄ αυτό το θέμα όμως...πρωτοτυπήσαμε και γι΄ αυτό φθάσαμε στα σημερινά χάλια.
http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=7601

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου