Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Απάντηση Μ.Τ.Σ για το Πρακτικό των Περικοπών

Του Αντγου(ε.α) Στέλιου Καστραντά
Γεν. Γραμματέα της  Ανεξάρτητης Κίνησης Στρατιωτικών (Α.Κί.Σ)

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του πρακτικού του ΜΤΣ με το οποίο αποφασίστηκε η περικοπή κατά 25% του μερίσματος,  κοινοποίησα πρόσφατα (28/5/2011) κάποιες σκέψεις μου και σχόλια επί της εισήγησης της οικονομικής δνσης του ΜΤΣ που περιλαμβάνετο στο πρακτικό (1).


Για να σας θυμίσω , δύο ήταν τα βασικά στοιχεία που επικέντρωνα τα σχόλιά μου. Το ένα αφορούσε στο χαμηλό έσοδο των 10.000.000 ευρώ που σύμφωνα με την εισήγηση προέκυπτε από τις ασφαλιστικές εισφορές των 90.000 περίπου μετόχων και το άλλο, είχε να κάνει με το υψηλό κατά τη γνώμη μου έξοδο των 7.390.000 ευρώ που διατίθετο για μισθούς-συντάξεις προσωπικού καθώς και αμοιβές νομικών(2).
Στα παραπάνω ερωτήματα και σχόλια έλαβα στις 30/5/2011  με ηλεκτρονικό μήνυμα, ανυπόγραφη απάντηση από το ΜΤΣ την οποία παραθέτω στο τέλος του παρόντος και  την οποία  θα ήθελα να σχολιάσω.
 Πράγματι , λέει στην απάντησή του το ΜΤΣ, το ποσό των 10.000.000 ευρώ δεν είναι το συνολικό έσοδο που προέρχεται από τις κρατήσεις του εν ενεργεία προσωπικού του στρατού και της ΕΛΑΣ αλλά εκείνο που εισπράττεται από άλλες πηγές καθόσον όλα τα έσοδα από τις κρατήσεις υπέρ ΜΤΣ  ,με απόφαση του υφυπουργού οικονομικών, παρακρατούνται από το υπουργείο έναντι των οφειλών του ΜΤΣ που σήμερα ανέρχονται σε 149.350.988.
Εδώ λοιπόν ας μου επιτραπεί να διατυπώσω κάποιες σκέψεις.
Πρώτα απόλα στο στρατό μάθαμε ότι οποιοδήποτε στρατιωτικό έγγραφο, όπως είναι και η συγκεκριμένη εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας του ΜΤΣ, θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ακρίβεια, σαφήνεια, πληρότητα και συντομία. Ποιος λοιπόν ήταν ο λόγος που άλλα έγραφε και άλλα εννοούσε η δνση οικονομικών υπηρεσιών του ΜΤΣ; Δεν θα μπορούσε άραγε να εμφανίσει το συνολικό έσοδο στα έσοδα και να γράψει το ποσό που αποδίδει στο υπουργείο οικονομικών για την εξόφληση του δανείου στα έξοδα; Μήπως άραγε δεν έχει το δικαίωμα το υπουργείο οικονομικών να παρακρατά κρατήσεις που γίνονται στους μισθωτούς για άλλο σκοπό; Από την άλλη, έδωσε άραγε το δημόσιο στο ΜΤΣ τα 17.000.000 που του χρωστάει καθώς και τα 200.000.000 ευρώ που του επέβαλε να πληρώσει στη Γεν. Τράπεζα για να καλύψει τα ρουσφέτια και τα άτοκα δάνεια που αποφάσιζαν κάποιοι υπουργοί Εθνικής Άμυνας για τους ψηφοφόρους τους;  Ή μήπως αυτά τα ξεχνάμε;  Θα έπρεπε εδώ να τονίσουμε ότι η πολιτεία όφειλε να αναγνωρίσει το ΜΤΣ ως επικουρικό, όπως κάνει με όλα τα ταμεία των εργαζομένων, και να είχε συμβάλλει οικονομικά. Ή μήπως οι στρατιωτικοί δεν είναι εργαζόμενοι και δεν δικαιούνται επικουρικό; Ποιος άραγε βούλιαξε το ΜΤΣ; Τα μέλη του ή οι εκάστοτε πολιτικοί συνεπικουρούμενοι από τους κατά καιρούς «δικούς τους» προέδρους του ΜΤΣ που αντί να υψώσουν τη φωνή τους στις  πολιτικές όλων εκείνων που μας οδήγησαν στο σημερινό χάλι έκαναν τη «πάπια» για να μην χάσουν τη καρέκλα τους;
 Μήπως ο σημερινός πρόεδρος του ΜΤΣ ήταν ένας από εκείνους που ως  γενικός διευθυντής του ταμείου ,δεχότανε να υπογράψει αυξήσεις ενώ έβλεπε ότι το ταμείο βούλιαζε; Μπορεί ο κ.Σωτηρόπουλος να μας κοινοποιήσει τις εισηγήσεις του των ετών  2000,2001,2002 και 2003 με τις οποίες εδίδοντο αυξήσεις στο μέρισμα; Ή μήπως γινόταν αυτό γιατί το τότε κυβερνόν κόμμα οδηγείτο στη συντριβή και έπρεπε ο τότε υπουργός με όλους τους υποτακτικούς του στο ΜΤΣ να βρούνε ένα τρόπο για να δείξουν ότι δίνουν αυξήσεις αδιαφορώντας εάν αυτές εδίδοντο σε βάρος των μακροπρόθεσμων συμφερόντων τόσο του ταμείου όσο και των μετόχων-μερισματούχων;
 Ας μην εμφανίζονται λοιπόν τώρα ως Σωτήρες εκείνοι που κατέστρεψαν το ταμείο. Τι έχουν λοιπόν να πουν όλοι αυτοί οι κύριοι  στα εν ενεργεία στελέχη που πληρώνουν τα σπασμένα με κίνδυνο να μην δουν ποτέ τους μέρισμα; Βέβαια από την άλλη η Πολιτεία και το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να αναγνωρίσουν τα λάθη τους και να εξυγιάνουν άμεσα το ταμείο. Γράφτηκε ότι το υπουργείο οικονομικών μεσούσης της κρίσης χάρισε χρέη σε ΠΑΕ και στο Μέγαρο μουσικής. Για τα κορόιδα όμως του στρατού για μεν τους εν ενεργεία εφαρμόζει τη πολιτική του.. «σκάσε και πλήρωνε» ,για δε τους αποστράτους  του..«πάρε ότι σου δίνουν και πες και ευχαριστώ». Μήπως όμως μέσα στις τόσες μελέτες που γίνονται θα πρέπει να γίνει και μία μελέτη που να δείχνει τις αμέτρητες απλήρωτες ώρες εργασίας του κάθε στελέχους και τα χρήματα που η πολιτεία τους οφείλει; Όχι για τίποτε άλλο αλλά για να καταδειχθεί ότι μας χρωστάνε πολλά και δεν τους χρωστάμε τίποτα. 
 Στο θέμα τώρα του εξόδου των 7.390.000 ευρώ για μισθούς ,συντάξεις και αμοιβές νομικών. Ο αριθμός των εν ενεργεία υπαλλήλων λέει το ΜΤΣ , είναι 34 και το ετήσιο ποσό μισθοδοσίας γι’αυτούς ανέρχεται στα 887.092 ευρώ. Ο αριθμός των συνταξιούχων του ΜΤΣ ,συνεχίζει, το 2010 ήταν 518 από τους οποίους 178 πρώην υπάλληλοι του ΜΤΣ και 340 πρώην υπάλληλοι του ΝΙΜΤΣ.
Θα ήθελα λοιπόν εδώ να κάνω κάποιες απλές σκέψεις.
Πρώτα απόλα αν διαιρέσουμε τη συνολική δαπάνη μισθοδοσίας των 887.092 με το 34 που είναι ο αριθμός των υπαλλήλων μας κάνει 26090 ευρώ για τον καθένα το χρόνο που σημαίνει, 2174 ευρώ το μήνα. Και αυτό το ποσό  είναι ο μέσος όρος μισθοδοσίας  στο οποίο ,όπως πρόσφατα είδαμε σε κάποια ΦΕΚ που δημοσιεύτηκαν, προστίθενται και κάποιες υπερωρίες. Φαίνεται λοιπόν ότι στο πτωχευμένο ουσιαστικά ΜΤΣ γίνεται πάρτυ αποδοχών σε βάρος των κορόιδων που πληρώνουν. Δεν θέλω βέβαια να τα βάλω με τους ανθρώπους αλλά θα ήμουν πολύ περίεργος να μάθαινα το επίπεδο γνώσεων αυτών των υπαλλήλων οι οποίοι αμείβονται πολύ πιο πάνω από τους ε.α ανωτάτους. Δεν αναφέρομαι βέβαια στις χιλιάδες των αποστράτων συναδέλφων οι οποίοι ψάχνονται, όπως και στους ε.ε στρατιωτικούς που τραβάνε τα ατράβηχτα  αυτοί και οι οικογένειές τους για την επιβίωση. Ένα άλλο που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι μεταξύ του προϋπολογισθέντος στην εισήγηση για μισθούς και συντάξεις ποσού των 7.390.000  και του τελικά καταβληθέντος των 7.238.975 ευρώ υπάρχει μία απόκλιση της τάξεως των 151.000 ευρώ. Λογικά και με δεδομένο ότι οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις είναι ξεκάθαρες δεν θα έπρεπε να παρουσιάζεται καμία απόκλιση και μάλιστα τη στιγμή που η εισήγηση της οικονομικής δνσης έγινε στο τέλος του χρόνου. Αν πάμε όμως στα ΦΕΚ 228 και 455  με τα οποία δόθηκαν υπερωρίες στο προσωπικό του ΜΤΣ (3) βλέπουμε ότι το σύνολο του ποσού που δόθηκε ανέρχεται στις 153.000 ευρώ. Η σύμπτωση λοιπόν αυτή είναι τυχαία;
Ας έλθουμε τώρα στο θέμα των συνταξιούχων. Προσωπικά ήξερα ότι το ΝΙΜΤΣ είχε δικό του λογαριασμό από τον οποίο μεταξύ των άλλων θεωρούσα ότι πλήρωνε και τις συντάξεις των υπαλλήλων του. Τώρα βλέπω ότι 348 συνταξιούχοι του ΝΙΜΤΣ πληρώνονται από το ΜΤΣ. Εδώ νομίζω ταιριάζει αυτό που λέει ο λαός μας «εμ κερατάς εμ δαρμένος». Δε φτάνει δηλαδή που το ΕΣΥ και το υπουργείο υγείας έχει κατ’ουσία εδώ και πολλά χρόνια αλώσει το ΝΙΜΤΣ χωρίς μέχρι πρόσφατα να αναγνωρίζει καμία οικονομική υποχρέωση ,στέλνει και το λογαριασμό των συνταξιούχων πολιτικών υπαλλήλων στο ΝΙΜΤΣ που με τη σειρά του τον πασάρει στο ΜΤΣ. Δεν θα μπορούσε π.χ όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι να συνταξιοδοτούνται από το Γεν.Λογιστήριο; Τι γίνεται με τους υπαλλήλους των άλλων ΝΠΔΔ; Γιατί δεν φρόντιζε κανείς να εντάξει όλους αυτούς τους υπαλλήλους  στο ΙΚΑ και τους φορτώθηκε το ΜΤΣ;
Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι όλα τα παραπάνω μου ενισχύουν την άποψη ότι για να ξεκαθαρίσει το θέμα ΜΤΣ  θα πρέπει επειγόντως να επέμβει ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης γιατί εκτιμώ ότι έτσι όπως πάμε θα μας τα πάρουν όλα για ένα κομμάτι ψωμί. 

Παρακάτω παρατίθεται ολόκληρη η απάντηση του ΜΤΣ
                                                                                                               

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ
                                                                                                                Αθήνα, 30 Μαϊ 2011

                           Σχόλια σε e-mail Αντγου ε.α Στέλιου Καστραντά

1.                   Ασφαλιστικές Εισφορές

                        Το ΜΤΣ όφειλε με 6/12/2010 προς το Υπ. Οικονομικών το ποσό των 132.791.543 ευρώ , όπως αναφέρεται και στην παρ. 9 του πρακτικού του ΔΣ για το καθορισμό του μερίσματος 2011. Με απόφαση του κ. Υφυπουργού Οικονομικών Υπηρεσιών συμψηφίζονται και δεν αποδίδονται στο Ταμείο τα δικαιώματα του ΜΤΣ από ασφαλιστικές εισφορές των μετόχων του από 1/1/2010 με ισόποσο μέρος της ως άνω οφειλής του μέχρι οριστικής εξόφλησης.
            Το ποσό αυτό για το έτος 2010 ανήλθε σε 78.109.623 ευρώ. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει καλύψει και το μέρισμα Α’ και Β’ τριμήνου και ως εκ τούτου παρά τον ανωτέρω συμψηφισμό η οφειλή του ΜΤΣ έχει αυξηθεί σήμερα σε 149.350.988 ευρώ.
                                Το ποσό των 10.000.000 ευρώ που αναφέρεται στο πρακτικό σαν έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές αφορά εισφορές που περιέρχονται στο ΜΤΣ εκτός Υπουργείου Οικονομικών.
2.                   Μισθοδοσία – Συντάξεις Προσωπικού  Αμοιβές Νομικών

                        Ο αριθμός των εν ενεργεία υπαλλήλων του Ταμείου ανήρχετο κατά το 2010 σε 34.
                                Το κόστος μισθοδοσίας των ανωτέρω, οι οποίοι αμείβονται σύμφωνα με το ισχύον μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων ανήλθε για το έτος 2010 στο ποσό των 887.092,01 ευρώ.
                                Ο αριθμός των συνταξιούχων του ΜΤΣ ανήρχετο κατά το έτος 2010 σε 518 εκ των οποίων 178 είναι πρώην υπάλληλοι του ΜΤΣ και 340 είναι πρώην υπάλληλοι του ΝΙΜΤΣ.
                                Το κόστος συνταξιοδότησης των ανωτέρω ανήλθε σε 6.327.702,92 ευρώ.
                                Οι αμοιβές των νομικών ανήλθαν κατά το έτος 2010 σε 24.180,97 ευρώ.
                                Συνεπώς το συνολικό κόστος της ανωτέρω δαπάνης ανέρχεται σε:

                                887.092,01 €
                         6.327.702,92 €
                                  24.180,97 €
                      7.238.975,90 €

Σημειώσεις
(1).Ολόκληρο το πρακτικό μπορείτε να το βρείτε είτε στη ιστοσελίδα της ΑΝ.Ε.Α.ΕΔ στη διεύθυνση www.aneaed.gr είτε της Α.Κί.Σ στη διεύθυνση www.akis2010.net
(2) Το σχετικό άρθρο μου με τίτλο « Μ.Τ.Σ και το πρακτικό των περικοπών» είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της Α.Κί.Σ (www.akis2010.net) και σε πολλές άλλες ιστοσελίδες
(3) Τα συγκεκριμένα ΦΕΚ μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα της Α.Κί.Σ www.akis2010.net. Τα συγκεκριμένα ΦΕΚ τα έφερε στη δημοσιότητα και τα κοινοποίησε υπό μορφή ερωτημάτων ο συνάδελφος Α.Π ο οποίος  επιθυμεί την ανωνυμία.
6 σχόλια:

 1. Πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση και μπράβο στο συντάκτη και στην Α.Κί.Σ που μάχεται.Με βάση όμως όλα αυτά που διάβασα σε συνδιασμό με αυτά που έχω κατά καιρούς ακούσει να δηλώνουν είτε ο πρόεδρος του ΜΤΣ κ.Σωτηρόπουλος είτε το ΥΠΕΘΑ μου γεννάται ένα ερώτημα:Όλα αυτά τα μέτρα που ανακοίνωσαν δηλαδή, μείωση κατά25% του μερίσματος,μείωση στο70% του μερίσματος προς τις χήρες των εκλιπόντων,περικοπή του επιδόματος προς τις οικογένειες θανόντος συναδέλφου από 15 σε 10 μερίσματα,μας οδηγούν άραγε στην εξυγίανση του ταμείου ή μας λένε πάλι ψέμματα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπράβο στην Α.Κί.Σ και στον Γεν. Γραμματέα της που δεν καταπίνουν τίποτα αμάσητο.Προφανώς οι παραπάνω παρατηρήσεις είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και επεξεργασίας.
  Τουλάχιστον κάποιος βλέπει τα πράγματα με τη σωστή κριτική στάση και δεν υιοθετεί λύσεις που προτείνονται από τους "εκάστοτε κυβερνητικούς εγκάθετους" και τα "παπαγαλάκια τους".
  Οι ερωτήσεις που θέτονται τσούζουν και πονάνε και σε αυτές καλούνται να απαντήσουν οι "ειδικοί".
  ΑΝΤΕ ΝΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο Σωτηρόπουλος είναι σίγουρα συμμέτοχος στην ευθύνη της κατάντιας του ΜΤΣ και πρέπει να ξεσκεπαστεί ο ρόλος του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΦΕΓΓΟΣ4 Ιουνίου 2011 - 9:40 π.μ.

  Στρατηγέ εκτιμώ ότι με τον σχολιασμό σας αποδεικνύεται το κύρος του ονόματος σας.
  Φυσικά θα θέλαμε να δούμε και ενέργειες, από την ΑΚΙΣ, για την υλοποίηση των ορθών επισημάνσεων και προτάσεων σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Επιτρέψτε μου κ. Καστραντά να σας δώσω και τα δικά μου συγχαρητήρια. Σιγά - σιγά το παζλ συμπληρώνεται. Πως να περιμένουμε μετά να πάρουν τα παιδιά μας ΒΕΑ και εμείς μέρισμα;
  Αποστόλης Παπαπαρίσης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δεν μπορω να το χονεψω αυτο ακομη οσον αφορα το κατ εξαιρεση ΒΕΑ ΠΟΥ ΕΝΕΚΡΙΝΑΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΤΟ ΜΤΣ.Ακουσον-ακουσον ενεκριναν 630 δικαιουχους κατ εξαιρεση και οι αλλοι περιμενουν.καταλαβαινεται ποιοι ειναι αυτοι-υψηλοβαθμοι ,γλυψιματειες,παρασυτα-που ελαβαν εις βαρος των αλλων το ΒΕΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή