Αφελείς χαρακτήρισε όσους είχαν πιστέψει ότι με τα πρώτα μέτρα που είχε πάρει η κυβέρνηση πέρυσι θα έλυνε το πρόβλημα!
“Όποιος πίστευε ότι μέσα σε ένα χρόνο, με τα μέτρα που λάβαμε το Μάιο του 2010, μπορούσε η χώρα να βγει από την κρίση, πιστεύω ότι ήταν αφελής. Ίσως έπρεπε να είμαστε πολύ πιο σκληροί στην απεικόνιση της πραγματικότητας”,δήλωσε ο ΑΝΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ.
Πολλές φορές δεν κατανοούμε το βάθος της κρίσης. Μια κρίση πολύπλευρη στην Ελλάδα, αλλά που επιδεινώνεται δραματικά, από τις εξελίξεις στην Ευρώπη και στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Φοβάμαι ότι δεν το αναδείξαμε όσο θα έπρεπε, παρ' όλο ότι ο Πρωθυπουργός προσπάθησε και με τις πρωτοβουλίες που πήρε, ανέδειξε την ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Πολλοί από εμάς δεν συνειδητοποιήσαμε το βάθος της κρίσης στη χώρα μας, αλλά και την κρίση στην Ευρώπη και στον κόσμο. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, που ανέξοδα αυτή τη στιγμή αμφισβητούν την Κυβέρνηση”,επισήμανε ο κ.Μπεγλίτης,ο οποίος ρωτήθηκε και για τα θέματα εθνικής κυριαρχίας.
“Γύρω από τα θέματα κυριαρχίας συζητούνται πολλά και πλειοδοτούν πολλοί, μ' έναν λαϊκισμό ισοπεδωτικό. Τι είναι αυτή η περίφημη κυριαρχία; Εμείς ενταχθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συνειδητά, στο όνομα του εθνικού συμφέροντος, των συμφερόντων της χώρας, μεταφέραμε ένα κομμάτι της εθνικής κυριαρχίας στο κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και των πολιτικών δυνάμεων, πίστευε και πιστεύει ότι έτσι θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντά μας.
Στο νομισματικό χώρο, έχουμε απολέσει την κυριαρχία μας και σωστά γιατί μπαίνοντας στην Ευρωζώνη, χάνεις τα εργαλεία που είχες στο εθνικό επίπεδο να ασκείς νομισματική πολιτική και ασκείς αυτές τις πολιτικές μέσω της Ευρωζώνης. Γιατί; Γιατί αυτό είναι το συμφέρον της χώρας. Το ίδιο εν μέρει συμβαίνει στον οικονομικό τομέα, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο στον κοινωνικό τομέα. Εμείς ζητούσαμε και συνεχίζουμε να ζητάμε -και νομίζω ότι αυτό είναι ευρύτερης αποδοχής θέμα από τις πολιτικές δυνάμεις- να πάμε σε μια πραγματική οικονομική και κοινωνική Ένωση στην Ευρώπη, σε μια πολιτική Ένωση. Αυτό τι πιστεύετε; Δεν σημαίνει περαιτέρω εκχώρηση κυριαρχίας σε κεντρικούς νομιμοποιημένους δημοκρατικά θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Ο κ.Μπεγλίτης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την νομιμοποίηση της κυβέρνησης να υπογράψει , αν ζητηθούν εγγυήσεις για τα δάνεια:
“Αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα και υπάρχουν μεγάλοι προβληματισμοί γύρω από αυτό. Χτες ανακοινώθηκε η δημιουργία του νέου δημόσιου φορέα, ο οποίος θα ενσωματώνει ειδικά χαρτοφυλάκια κινητής και ακίνητης περιουσίας, υπό το δημόσιο έλεγχο και βέβαια στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής. Το θέμα που θέτετε είναι εξαιρετικά σοβαρό και εγώ επίσης έχω ευαισθησία και προβληματισμούς γύρω από αυτό. Θα το συζητήσουμε και θα λάβουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση”.
“http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=5870
Εγώ απλά πριν 4 μήνες άκουγα τον Παπακωνσταντίνου να δεσμεύεται για την μη λήψη νέων μέτρων. Συνεπώς ή εγώ είμαι αφελής και κουφός ή αυτοί ανάλγητοι ψεύτες.
ΑπάντησηΔιαγραφή