Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Πακιστάν και ΗΠΑ οι πρώτοι στόχοι – Συναγερμός παντού υπό το φόβο... αντεκδίκησης

Η είδηση της δολοφονίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν μπορεί να... πανηγυρίστηκε από τους Αμερικανούς, αλλά «ξύπνησε» και τους φόβους επιθέσεων από πλευράς Ταλιμπάν. Η CIA το έχει... σίγουρο πως κάπου θα "χτυπήσει" η Αλ Κάιντα!
Το είπε ξεκάθαρα ο διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών Λίον Πανέτα. «Αν και ο Μπιν Λάντεν είναι νεκρός, η Αλ Κάιντα δεν είναι. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι τρομοκράτες θα αποπειραθούν να εκδικηθούν γι' αυτόν και οφείλουμε, και θα το κάνουμε, να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να εξακολουθήσουμε να δείχνουμε αποφασιστικότητα», σημείωσε.newsit

Οι πακιστανοί Ταλιμπάν ήταν οι πρώτοι που απείλησαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών ηγετών, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Ασίφ Άλι Ζαρντάρι, του πακιστανικού στρατού και των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Τώρα οι Πακιστανοί ηγέτες, ο πρόεδρος Ζαρντάρι και ο στρατός θα είναι οι πρώτοι στόχοι μας. Η Αμερική θα είναι ο δεύτερος», δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters από αδιευκρίνιστη τοποθεσία ο Εχσανουλάχ Εχσάν, εκπρόσωπος του Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν (Κίνημα Ταλιμπάν του Πακιστάν, TTP).
Αυτό που εξοργίζει ακόμη περισσότερο τους οπαδούς του Μπιν Λάντεν είναι η παραδοχή από πλευράς ΗΠΑ πως οι ειδικές δυνάμεις δεν είχαν στόχο να συλλάβουν τον επικεφαλής της Αλ Κάιντα αλλά ήθελαν μόνο να τον σκοτώσουν. «Ήταν μια επιχείρηση για φόνο», δήλωσε αξιωματούχος της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στο Reuters.
Ταξιδιωτικές οδηγίες για όλο τον κόσμο!
Υπό το φόβο να εκδηλωθούν επιθέσεις αντεκδίκησης από οπαδούς του Μπιν Λάντεν, οι ΗΠΑ ήταν το πρώτο κράτος που εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για ολόκληρο τον κόσμο, επισημαίνοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο χρήσης βίας κατά των πολιτών του στο εξωτερικό.
«Δεδομένης της αβεβαιότητας και της αστάθειας που επικρατούν, οι Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται σε περιοχές όπου πρόσφατα γεγονότα θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιαμερικανική βία καλούνται σθεναρά να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους εκτός σπιτιού και ξενοδοχείου και να αποφεύγουν τις μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις», αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
«Τα κτίρια της αμερικανικής κυβέρνησης σε όλο τον κόσμο παραμένουν σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού. Τα κτίρια αυτά μπορεί να κλείνουν προσωρινά ή να αναστέλλουν περιοδικά υπηρεσίες τους ώστε να προχωρήσουν σε μια αποτίμηση της ασφάλειας τους», προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωση.
Κάτι ανάλογο έκανε και η Γερμανία, που προειδοποίησε τους πολίτες της που ταξιδεύουν στο εξωτερικό να είναι προσεκτικοί μετά το θάνατο του Μπιν Λάντεν, έπειτα από την προειδοποίηση και των ΗΠΑ προς τους πολίτες τους για πιθανά αντίποινα. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι είναι πιθανό κι άλλα δυτικά κτίρια και πολίτες να αποτελέσουν στόχο επιθέσεων αντιποίνων.
H Βρετανία ζήτησε από τις πρεσβείες της σε όλο τον κόσμο να ενισχύσουν τα μέτρα ασφάλειάς τους, δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, ζητώντας παράλληλα «μεγάλη επαγρύπνηση».
«Ενδέχεται να υπάρξουν στοιχεία της Αλ Κάιντα που τις προσεχείς εβδομάδες θα επιχειρήσουν να μας δείξουν ότι η οργάνωσή τους είναι ακόμα ενεργή. Γι’ αυτό, ζήτησα από τις πρεσβείες μας σε όλον τον κόσμο να αυξήσουν τα μέτρα ασφάλειας και να ενισχύσουν την επαγρύπνηση τους» τόνισε ο Βρετανός υπουργός.
Σε συναγερμό έχει θέσει τις υπηρεσίες ασφαλείας και η αιγυπτιακή κυβέρνηση, αναβαθμίζοντας τα μέτρα προστασίας των πρεσβειών των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Κάιρο. Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί και για όλα τα αμερικανικά και βρετανικά ιδρύματα στην χώρα.
Παράλληλα, η Αίγυπτος έχει αυξήσει τα μέτρα και στις τουριστικές περιοχές και ιδιαίτερα το Λούξορ και το Σαρμ Ελ Σέιχ, σε περίπτωση που η Αλ Κάιντα επιχειρήσει ενέργειες αντεκδίκησης εναντίον ξένων ή τουριστικών στόχων στην χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου