H εθνομηδενιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προτάσσοντας τις επιταγές της τρόικας, ετοιμάζεται να προβεί σε σημαντικές αλλαγές στη δομή των ΕΔ, με δραστικές μειώσεις προσωπικού, από τις αρχές κιόλας του επόμενου έτους. Και εξηγούμαστε:
διαρροές από το περιβάλλον του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Πάνου Μπεγλίτη, επισημαίνουν πως θα κινηθεί η πολιτική ηγεσία, που αποσκοπεί στη μείωση μέχρι και κατά 30.000 (!) των στελεχών, κυρίως στο Στρατό Ξηράς και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν. Σημειώνουμε εδώ ότι ο ΥΕΘΑ κατ' επανάληψη έχει τονίσει δημόσια ότι το υπουργείο του έχει προβεί σε δραστικές περικοπές δαπανών και έχει πειθαρχήσει στις σχετικές επιταγές της τρόικας.
διαρροές από το περιβάλλον του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Πάνου Μπεγλίτη, επισημαίνουν πως θα κινηθεί η πολιτική ηγεσία, που αποσκοπεί στη μείωση μέχρι και κατά 30.000 (!) των στελεχών, κυρίως στο Στρατό Ξηράς και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν. Σημειώνουμε εδώ ότι ο ΥΕΘΑ κατ' επανάληψη έχει τονίσει δημόσια ότι το υπουργείο του έχει προβεί σε δραστικές περικοπές δαπανών και έχει πειθαρχήσει στις σχετικές επιταγές της τρόικας.
Δεν θα μονιμοποιήσουν τους ΕΠΟΠ του 2004;
Κατ' αρχάς, εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι έχουν «παγώσει» οι προσλήψεις ΕΠΟΠ, ενώ οι 4000 που προσελήφθησαν με καθυστέρηση τον Απρίλιο του 2010 (έπρεπε να είχαν προσληφθεί από τον περασμένο Νοέμβριο...), θα είναι οι τελευταίοι που προσλαμβάνονται. Η συνεχής αύξηση του αριθμού των ΕΠΟΠ, ήταν ο άξονας της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ (που μείωσαν δραστικά τη θητεία) για τη δημιουργία ημιεπαγγελματικού στρατού, ώστε να μην αποψιλωθούν οι μονάδες της παραμεθορίου αλλά και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα στο χειρισμό των νέων και τεχνολογικά προηγμένων οπλικών συστημάτων... Τώρα: υπάρχουν σκέψεις στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, να μην προχωρήσει στη μονιμοποίηση των χιλιάδων ΕΠΟΠ οι οποίοι συμπληρώνουν επταετή υπηρεσία στις αρχές του 2011 και οι οποίοι προσελήφθησαν επί κυβερνήσεως Σημίτη. Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις για πολύ μεγάλη μείωση του αριθμού των ανωτάτων αξιωματικών. Κοινώς, θα κοπεί και μάλιστα κατά δεκάδες, ο αριθμός των αντιστράτηγων, υποστράτηγων και ταξίαρχων... Προσοχή: πολύ πιθανόν, η μη μονιμοποίηση των ΕΠΟΠ να ανακοινωθεί μετά από εκλογές (με λίστα) τον Μάρτιο και ενδεχόμενη (κατά το σχεδιασμό του Μαξίμου και της Ιπποκράτους) νίκη του ΠΑΣΟΚ.
Αυθαίρετες αλλαγές στο αμυντικό δόγμα
Στις συσκέψεις στο ΥΠΕΘΑ, η πολιτική ηγεσία «εξηγείται» στους εμβρόντητους ανώτατους αξιωματικούς, προετοιμάζοντας το έδαφος για την κατάργηση όλων ων μονάδων στην Ήπειρο και στη Δυτική Μακεδονία: ασύμμετρη απειλή από το Βορρά και τη Δύση... δεν υπάρχει! Είπαν και ελάλησαν! Η υποβάθμιση του εξαιρετικά επιθετικού αλβανικού παράγοντα και μάλιστα σε μια εποχή που το ελληνικό ΥΠΕΞ «βιάζεται» να δει την ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές, ώστε να αποσοβηθούν «συγκρούσεις», είναι ανεξήγητη, δεδομένου ότι η ελληνική διπλωματία αναγνωρίζει και μάλιστα δημόσια τον κίνδυνο που προκύπτει από τις εστίες εντάσεων (που είναι πολλές, βλέπετε Βοσνία, Μαυροβούνιο, Κοσσυφοπέδιο, Βόρειος Ήπειρος, μεταξύ άλλων) στην προαναφερόμενη περιοχή. Προσέξτε τώρα εδώ: μειώνεται κατά πολύ ο κίνδυνος εξ Ανατολών, είπαν στους και πάλι εμβρόντητους αξιωματικούς! Εμφανίζουν λοιπόν την τουρκική απειλή κατά πολύ υποβαθμισμένη, κάτι που θεωρούν οι του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσμα των συνεχών επαφών μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και της συνεχιζόμενης μυστικής (και άκρως ενδοτικής) διπλωματίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς ενημέρωση των θεσμικών οργάνων και των κομμάτων της αξιωματικής και της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Κοινώς, πάει περίπατο η αποτροπή και το σχετικό δόγμα. Και αυτή η εξέλιξη συνιστά σοβαρή ποιοτική υποβάθμιση της άμυνάς μας. Οι στρατιωτικοί εδώ αντιδρούν, λέγοντας ότι έχουν μάθει να σέβονται την ιστορία και ότι οι «λυκοφιλίες» και στο παρελθόν δεν οδήγησαν πουθενά, αλλά αντίθετα «κοίμισαν» την Ελλάδα και τη διπλωματία της και υπονόμευσαν την άμυνά της, με τραγικά πάντα αποτελέσματα. Η υπονόμευση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας μας, η οποία από την κυβέρνηση δικαιολογείται από ένα «καλό κλίμα» σε διμερείς επαφές (και δη με Τούρκους!), είναι τουλάχιστον επιπόλαιη αν όχι εγκληματική, τόνισαν ανώτατοι εν ενεργεία στρατιωτικοί στον «ΕΚ».
Θανάσιμη τουρκική παγίδα
Το Μαξίμου έχει πέσει στην παγίδα του Ταγίπ Ερντογάν. Η πρωτοβουλία της Αθήνας για τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και η μάλλον ασυνείδητη μετατροπή της σε μεταπράτη των τουρκικών συμφερόντων, αναδεικνύει το μέγεθος της πλάνης των περί τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Τούρκος ομόλογός του, αντίθετα, παραδίδει μαθήματα διπλωματίας και πολιτικής. Με συγκεκριμένες ενέργειες, μεγιστοποιεί το αποτέλεσμα κάθε απόφασης που λαμβάνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η διάλυση της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής, η οποία, αν και σώμα εσωτερικής ασφάλειας, διοικείται από (ως επί το πλείστον κεμαλιστές) αξιωματικούς του Στρατού. Οι δομές του προαναφερόμενου σώματος, θα αντικατασταθούν από αυτές της τουρκικής αστυνομίας, που είναι πιστή στο κυβερνών κόμμα της γείτονος. Έτσι, ο Τ. Ερντογάν πετυχαίνει με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια: ελέγχει το πολιτικό σκηνικό στη γείτονα, κάνει μια χειρονομία καλής θέλησης προς τους Κούρδους, δεδομένου ότι η Στρατοχωροφυλακή αυτούς είχε ως στόχο, ενώ πλασάρει και στην Ελλάδα μια δήθεν «μείωση» του στρατεύματος, ζητώντας ανάλογες χειρονομίες από ελληνικής πλευράς. Όμως, εμάς γιατί μας ενδιαφέρει η διάλυση της Στρατοχωροφυλακής, η οποία είναι σώμα εσωτερικής ασφάλειας και δεν είχε στρατιωτικού τύπου αρμοδιότητες; Γιατί θα πρέπει να «ανταποδώσουμε» με μείωση του στρατιωτικού μας προσωπικού, την ώρα μάλιστα που οι δήθεν «αλλαγές» στην Τουρκία, αφορούν αποκλειστικά στη Στρατοχωροφυλακή και δεν έχουν καμία απολύτως επίδραση στη δομή του στρατού της γείτονος, που διατηρεί στο ακέραιο την επιθετική της διάταξη, αλλά αλώβητο τον αριθμό των στελεχών που παραμένουν σε υπηρεσία;
Αποδυναμώνουν την εθνική μας άμυνα
Είναι σαφές στους κύκλους των εν ενεργεία ανωτάτων αξιωματικών των ελληνικών ΕΔ, ότι η μείωση του στελεχιακού τους δυναμικού, θα σημάνει και τη διάβρωση των αποτρεπτικών τους δυνατοτήτων. Βασικός πυλώνας της ισχύος ενός κράτους, είναι οι ΕΔ του, τονίζουν στον «ΕΚ» ανώτατοι αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι χάνοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητα, θα βιώσουμε παράλληλα τη διπλωματική απαξίωση, αλλά και σωρεία ασύμμετρων απειλών στα βόρεια και στα ανατολικά σύνορά μας. Από την άλλη, επισημαίνουν τη συνολικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης για την αποστρατικοποίηση της κοινωνίας μας και μας ξεκαθάρισαν ότι σύμφωνα με την εκτίμησή τους, αυτή θα έχει ολέθριες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία. Εξάλλου και αυτοί και οι οικογένειές τους, στην ελληνική κοινωνία ζουν...
Προετοιμάζουν το έδαφος για συνεκμετάλλευση
Εμείς εδώ στον «ΕΚ», δεν τρώμε κουτόχορτο. Το μεγάλο διακύβευμα στο Αιγαίο, είναι η συνεκμετάλλευση. Κλασική λογική του συστήματος (που όμως υποβαθμίζει μέσα στο νεοφιλελεύθερο δογματισμό του τον εθνοτικό παράγοντα): σύνορα που τα περνάνε εμπορεύματα, δεν τα περνάνε στρατοί. Εδώ, κάποιοι πετούν στους Έλληνες που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κρίση, το δόλωμα: «στη φάση που βρίσκεστε, το χρήμα και η ανάπτυξη είναι το παν». Ήδη, ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Μπαγίς, εκφράστηκε για τις «πλατφόρμες» στο Αιγαίο, παίζοντας το ρόλο του λαγού του συστήματος. Με μια διαφορά: ο Τούρκος πρωθυπουργός παίζει όντως το παιχνίδι του διεθνούς συστήματος, γιατί δεν έχει κάτι να χάσει. Ελληνικά πράγματα θέλει να μοιραστεί και αυτοί του εγγυώνται ότι έχει να πάρει πολλά. Από την άλλη όμως, προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του. Πως; Προσπαθώντας να πετύχει παράλληλα και την αποστρατικοποίηση της Ελλάδος και όχι μόνο, αλλά και να την προσδέσει στο άρμα του, μετατρέποντάς την σε νεο-οθωμανικό προτεκτοράτο. Απέναντί της η Άγκυρα έχει κάποιους εύπιστους (για να μην πούμε παρανοϊκούς) Έλληνες, θιασώτες της παγκόσμιας διακυβέρνησης, που θεωρούν ότι η πλήρης ενσωμάτωση των κρατών της Χερσονήσου του Αίμου στις ευρωατλαντικές δομές, θα δημιουργήσει έναν ενιαίο χώρο, όπου οι εδαφικές διεκδικήσεις θα είναι απλά «ανεπίκαιρες» και με αυτόν τον τρόπο, θα εκτονωθούν οριστικά οι εντάσεις. Αλήθεια, πόσο αφελείς είναι οι άνθρωποι; Μια απορία: πόσο αποτελεσματική ήταν η συμβίωση σε βάθος χρόνου στη Γιουγκοσλαβία, των Σέρβων, των Αλβανών, των Κροατών και των Σλοβένων; Λύθηκαν οι όποιες εθνοτικές τους διαφορές ή μήπως αυτές επανήλθαν στο προσκήνιο και δη με σφοδρότητα, οδηγώντας σε λουτρό αίματος;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου