Οταν η Ευρώπη ανακοίνωσε τη δημιουργία του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης τον Μάιο, ήλπιζε ότι θα προκαλούσε το ίδιο δέος στις αγορές με το διάσημο «μπαζούκα» του Χ. Πόλσον, του πρώην υπουργού Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σκοπός του γιγαντιαίου αυτού μηχανισμού ήταν να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να αποτρέψει έτσι την οποιαδήποτε κρίση, χωρίς να χρειαστεί καν να τεθεί σε εφαρμογή. Στο τέλος, όμως, ο κ. Πόλσον αναγκάστηκε να τον χρησιμοποιήσει, ρίχνοντας τεράστια κεφάλαια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το ίδιο συμβαίνει και με το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης. Η Ιρλανδία αναμένεται να λάβει 90 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Μπορεί το EFSF να διαθέτει ομολογουμένως σημαντικά κεφάλαια, αλλά τα πυρομαχικά του κάποια στιγμή θα εξαντληθούν.
Το EFSF θα εκδίδει ομόλογα εγγυημένα από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Ο συνολικός όγκος χρηματοδότησης που μπορεί να προσφέρει ανέρχεται στα 255 δισ. ευρώ.
Συμπληρωματικά λειτουργεί και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους 60 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν εξασφαλιστεί από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Στα κεφάλαια διάσωσης θα συμβάλει επίσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνεισφέροντας έως το 1/3 περίπου των διατιθέμενων ποσών. Επομένως, τα πυρομαχικά του ευρωπαϊκού πακέτου σωτηρίας ανέρχονται, συνολικά, στα 473 δισ. ευρώ.
Εάν η Ιρλανδία λάβει το μερίδιο που της αναλογεί, τα υπόλοιπα 383 δισ. ευρώ φαίνονται υπεραρκετά για να καλύψουν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Πορτογαλίας και της Ισπανίας μέχρι το 2013. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της Royal Bank of Scotland, οι τελευταίες υπολογίζονται στα 51 δισ. και στα 316 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Το πρόβλημα είναι πως εάν η Πορτογαλία και η Ισπανία χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια για να στηρίξουν και τις τράπεζές τους –όπως η Ιρλανδία– στο ταμείο δεν θα απομείνουν παρά 16 δισ. ευρώ.
Τα πράγματα μπορεί βέβαια να μη φθάσουν ώς εκεί. Η Ιρλανδία έχει τη δυνατότητα να αντλήσει κεφάλαια μέσω διμερών δανείων από τη Βρετανία και τη Σουηδία. Αυτό θα προσέθετε άλλα 9 δισ. ευρώ. Και αν η Ιρλανδία καταφέρει να πείσει τους ομολογιούχους της ότι ο τραπεζικός της κλάδος διαθέτει επαρκή κεφάλαια, θα μπορούσε να βγει με αρκετή επιτυχία στις αγορές ομολόγων.
Ολα αυτά βέβαια ισχύουν σε θεωρητικό επίπεδο. Είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης προσφυγής της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης. Το σενάριο αυτό θα αποτελέσει πραγματική αφαίμαξη του ταμείου και η αγορά θα αρχίσει να αναρωτιέται τι θα συμβεί εάν προσφύγει σε αυτό και άλλο ένα κράτος-μέλος, όπως η Ιταλία.
Σε αυτή την περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί, ενδεχομένως, να προβεί σε μαζικές αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων, κάτι το οποίο απέφευγε στο παρελθόν όπως ο διάβολος το λιβάνι. Και κάπου εκεί το ευρωπαϊκό «περίστροφο» θα ξεμείνει από σφαίρες.
ΠΗΓΗReuters Breakingviews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου